Годишњица масакра над жетеоцима у Старом Грацком

Обележена годишњица масакра над жетеоцима у Старом Грацком

СТАРОГРАЧАНИ СЕ ЖЕТВИ ВИШЕ НЕ РАДУЈУ

Двадесетчетворогодишњица зверског убиства четрнаесторо жетелаца у Старом Грацком код Липљана, и овог 23. јула обележена је парастосом, паљењем свећа и полагањем цвећа испред спомен плоче са уклесаним именима невино пострадалих жетелаца. Традиционално већ, уз породице српских жртава, и овога пута су били представници Удружења породица косметских страдалника

И после горово четврт века, на слободи су, некажњени за злодела која су починили,злочинци који су мучки, из заседе, током жетве на њиховим њивама, побили четрнаесторо сељана.Тог 23.јула у атару села Старо Грацко убијена су четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и Новица, који је имао само 17 година. Убијени су и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.
-„Настрадали су они, остале су тужне и ожалошћене породице за њима. Нека Господ свима њима да снаге да издрже за крст свој који су понели, нека да утехе породицама настрадалих жртава“, казао је на помену жртава отац Драгиша.
У име чланова Удружења породица „Косметских страдалника“ обратила се прдседница Удружења Наташа Шћепановић. -„Праведно кажњавање оних који су злочине наредили и починили не би умањило нашу бол и патњу, што остатак живота проводимо без наших најмилијих који су насуровије кажњени само зато што су били Срби. Али бисмо макар знали да су правда и право задовољени“, навела је Наташа Шћепановић.
Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, рекао је да „они који правду треба да донесу, на питање када ће правда доћи одговарају да је истрага о овом злочину обустављена. Ни данас овде нису са нама, као што нису ни у Гораждевцу, Великој Хочи, Гњилану, Истоку,Мушутишту,Призрену… на свим оним местима на којима су Срби страдали. Зашто их нема, зашто нису овде, да макар на тај начин погну главу, погледају у очи и породице жртава и све нас овде и макар мало изразе жал за оним што се десило. То питање данас постављамо и постављаћемо док је света и века“.
Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић навела је да су очекивали од представника међународних снага да испуне своју мисију. -„У нашој Србији увек је жетву пратила песма, за њом су се славили први снопови, испраћали комбајни, али звери које су имале само људски облик и ништа више жетву су претворили у ад на земљи. Нека утеха и вама и нашој држави Србији буду речи патријарха Павла на сахрани жетеоцима 1999. године: „ако прођу хиљаду година могли бисмо да заборавимо шта се десило, али оно што морамо покушати да урадимо јесте да пронађемо пут и да идемо даље као наши мучени и славни преци, да преносимо да су наши жетеоци напустили овај свет, не као злочинци већ као невине жртве“, казала је Милена Парлић.
Парастосу су присуствовали чланови породица страдалих жетелаца, житељи Старог Градског, представници Канцеларије за КиМ и локалних самоуправа-Грачанице и Липљана.
Испред Друштва књижевника Косова и Метохије своје стихове је казивао и присутнима се обратио песник Небојша Соврлић. Песму „Крвава жетва“ коју је написала наставница Милена Митровић казивала је Милена Здравковић. Стихове песника Ратка Поповића говориле су Хелена и Мајда Поповић.
Специјално тужилаштво у Приштини је, под изговором недостатка доказа, у мају 2017. године обуставило истрагу о убиству 14 жетелаца. Седморо припадника такозване ОВК, било је под истрагом. Злочин над српским жетеоцима догодио се десетак дана по доласку британских војника у саставу КФОР-а.

Ј.Вујновић
Фотоси:В.Тодић