Парастосом у Старом Грацком, обележена годишњица злочина над четрнаесторо жетелаца

ЗА МАСАКР НАД ЦИВИЛИМА, НИКО НИЈЕ КАЖЊЕН

У Старом Грацком код Липљана, владика рашко-призренски Теодосије, служио је парастос на двадесеттрогодишњицу убиства  српских жетелаца из овога села. На њивама у атару села Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено четрнаест српских цивила – најмлађи је имао тек седамнаест година. Летину су сабрали, али се својим кућама нису вратили Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић. Тела већине жртава албанских терориста била су унакажена тупим предметима до непрепознатљивости. Налогодавци и извршиоци крваве жетве су и даље на слободи

 

Испред Спомен плоче на којој су уклесана имена четрнаесторо зверски побијених и масакрираних жетелаца, коју су житељи Срарог Грацког поставили на зиду овдашње месне заједнице, и овог 23. јула окупили су се чланови њихових породица, пријатељи и комшије, да им одају пошту. Иако им је директор Канцеларије за Косово и Метохију давно обећао да ће ту, на једном од стратишка косметских Срба, бити подигнут споменик достојан њиховом невином пострадању, споменика нема па је, као и до сада, парастос мучки побијеним жетеоцима „на старом месту“ служио владика рашко-призренски Теодосије.

Након парастоса, владика Теодосије је казао да смо се и ове године окупили на овом месту где је почињен невиђени злочин. Жетеоци из овог краја су изашли да саберу летину, а непријатељи су дошли да почине злочин из мржње, и убили су недужне људе. Страдали су само зато што су Срби  и што су хтели да уберу плодове свога труда и зноја. Ово је дан када се са тугом и болом сећамо наших најмилијих.

„Када сви сабирају летину, тако су и наши жетеоци из овог краја пошли да саберу пшеницу коју им је Бог даровао за храну, за утеху, за радост. А дошао је непријатељ да посеје кукољ, да учини злочин из мржње и они су невино убијени као јагањци на њиви господњој, зато што су били Срби и што су само хтели да уберу плодове свога труда и свога зноја”, рекао је епископ рашко-призренски Теодосије после парастоса који је служио страдалима, додавши да је Старо Грацко “свето место и место страдања, које се не сме заборавити”.

 

 

            Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохиу Борисав Тајић је истакао да је једина  кривица ових четрнаесторо несрећних  људи што, у данима застрашивања, насиља и терора, нису напустили родна места  и отмичарима препустили своје домове и земљу својих предака.

Пре тачно 23 године, надајући се миру који је успостављен  и верујући гаранцијама војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, људи су мучки убијени крај товара сакупљене летине. Толико очекивани мир, једној страни је подарио аболицију од сваке одговорности да некажњено убијају, пале и протерују а другој, само патњу и бол“ истакао је, између осталог, Борисав Тајић.

За житеље Старог Грацког осећај да нису сами, појачао је и долазак на парастос и обележавање годишњице злочина над њиховим најрођенијима, делегације Срба из Хрватске, коју је предводио председник Главног одбора СДСС-а, Милорад Пуповац. Дошли су да подели тугу са овдашњим житељима  и породицама страдалих.

-„Дошли смо да вас подржимо у сећању на њихово страдање. Да будемо са вама и када смо овде, и када нисмо. Дошли смо да вас охрабримо да живите у  својим селима и својим домовима, и да пожелимо да имате што боље услове за живот„, нагласио је Милорад Пуповац.

            У име чланова Удружења породица косметских страдалника, венац је положила и присутнима се обратила председница Удружења Наташа Шћепановић.

                            СА ВАМА ДЕЛИМО ПАТЊУ, КОЈА ЧИТАВ ЖИВОТ ТРАЈЕ

-„Обраћам вам се у име чланова удружења породица  „Косметски страдалници“. Ми смо и данас са вама јер, делећи исту судбину, најбоље разумемо патњу која је за читав живот.

Пре двадесет и три године, албански терористи су вас, читаво ово питомо село, завили у црно. Са оближњих њива где су сакупљали летину, нису се вратили ваши синови, ваши очеви, ваша браћа…

И знамо, јер делимо исту судбину, да и даље осећате исту бол за вашим најрођенијима, да су вам  живот у пакао претворили албански терористи, неки зли људи којима ништа нажао нисте учинили.

Оно што горчину појачава је чињеница да за овај масакр, као ни за све злочине почињене над српским живљем, над невиним цивилима, нико није праведно кажњен. Убице ослобођене кривице, слободно шетају и, тако недодирљиви нам се,   готово две ипо деценије смеју у лице.

Али, као и много пута до сада, поновићу. Да су КФОР и Унмик, као и Еулекс, ваљано радили свој посао, да нису сакривали истину, уништавали доказе и записнике које су за сваку отмицу и убиство сачињавали, да се, од када су на Косово и Метохију дошли као миротворци нису сврстали на само једну страну, злочинце би стигла заслужена казна.

Праведно кажњавање оних који су злочине наредили и починили, не би умањило нашу бол и патњу што остатак живота проводимо без наших најмилијих који су, најсуровије кажњени само зато што су били Срби. Али бисмо макар знали да су правда и право задовољени.

Ипак, у једно смо сигурни – ако су злотвори избегли овоземаљску правду, ону Божју, засигурно неће“, истакла је Наташа Шћепановић.

 

Председник Општине Штрпце, Далибор Јефтић, позвао је представнике међународних мисија да поново отворе истрагу о овом монструозном злочину.

-„Одавде, данас, шаљемо поруку дасу они, који су одлучили да обуставе истрагу поводом масакра 14 жеталаца, учесници злочина. Када нема правде и казне за оне који су убиство починили, онда се подршка даје управо убицама. И онда су они уверени могу, некажњено, да понове исте злочине„, рекао је Далибор Јефтић.

Испред спомен обележја страдалим жетеоцима, венце су положили заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Борисав Тајић , представник делегације Срба из Хватске Милорад Пуповац, председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић, председник Општине Штрпце Далибор Јефтић, начелник Косовског управног округа Срђан Поповић, председник Привременог органа града Приштине Новак Живић, председник Привременог органа града Липљана Милан Јоксимовић  и представник села Старо Грацко, Зоран Ћирковић.

 

                                              НИКО НИЈЕ КРИВ ЗА КРВАВУ ЖЕТВУ?

Убиство и масакрирње жетелаца у Старом Грацком, један је од  највећих и најмонструознијих злочина над Србима на Косову и Метохији, који се десио након оружаних сукоба и доласка међународних мировних снага у јуну 1999. године. Истрагу су, одмах након злочина, спровеле јединице британског КФОР-а, да би предмет  потом био предат УНМИК-у. У октобру 2007. године УНМИК полиција је ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у масакру. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа„, пуштен из притвора. Уз исто образложење, Специјално тужилаштво Косова је маја 2017. године обуставило истрагу против седморице осумњичених. Налогодавци и кукавички иза растиња сакривени терористи који су овај злочин починили, и даље су на слободи!

                       Славица Јанићијевић, сестра најмлађег убијеног жетеоца:

                                     Одавно је прошло време да се греси признају

-„Предуго, готово четврт века, скривају се најмонструознија убиства над косметским Србима, па метална завеса сакрива убице четрнаест жетелаца убијених из заседе, крај чијих је непомичних тела пронађено стотину чаура и метака.

Снимите, молим Вас, ову фотографију. Нека сви погледају и запамте очи мога брата. Нека погледају седамнаестогодишњек дечака. Време је да се запитају шта је то он урадио да би био измасакриран, запитала се плачући. Држећи чврсто братовљеву слику, истовремено љутито и немоћно, поручила је да је ваљда дошло време да КФОР, УНМИК и Еулекс, признају своје грехе – нису учинили ништа да Србе заштите, као што ни злочинце нису казнили..

            -„КФОР је био на месту злочина. Урадили су увиђај, сачинили записнике… Сами су саопштили да су одрадили све како ваља… Па, онда морају имати и доказе. Британија, чији је контигент тада био и у Старом Грацком, засигурно мора да има тада сакупљени материјал који су како је званично речено, британски војници са собом понели у своју земљу. Убеђена сам да они имају доказе. Зашто их крију, зашто 23 године скривају убице? Када већ злочин нису спречили, нека своју савест покушају да оперу тако што ће доказе о масакру доставити коме треба и помоћи да злочинци буду праведно кажњени“, каже Славица Поповић, рођена Јанићијевић којој су, на данашњи дан, албански терористи одузели брата, оца, и двојицу стричева.

                        Иницијатива младих за људска права – YИХР:

                                 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НЕ ЗАСТАРЕВАЈУ

На годишњицу убиства жетелаца у Старом Грацком, подсетила је и Иницијатива младих за људска права. Између осталог, они су нагласили да овај злочин није процесуиран, па су позвали косовско правосуђе да то учине. У свом обраћању јавности, навели су имена свих чертанест имена жртава овог злочина, подсетивши да ратни злочин не застарева. Заложили су се да сваки злочин над недужним цивилима буде процесуиран и да извршиоци злочина, без обзира на њихову националну и верску припадност, буду праведно кажњени.

Недељу дана пре масакра, становници Старог Грацког, у страху од напада, затражили су војну заштиту од КФОР-а али, како је за БИРН Косово рекао бивши командант КФОР-а на Косову, британски генерал Мајк Џексон, заштита у виду патрола требало је да буде распоређена 24. јула. Али, „убице су напале дан раније и довеле у питање способност НАТО снага да се носе са потенцијалним осветничким нападима, навео је YИХР додајући  да је „Еулекс 2017. године затворио случај, иако починиоци никада нису осуђени. Сада је случај у рукама Специјалног суда са седиштем у Хагу, који истражује и процесуира злочине почињене током и након сукоба на Косову. Јер, подсећамо правосудне институције Косова: Ратни злочини не застаревају„.