ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЉУДСКИХ ПРАВА У ПРИШТИНИ

ПРИШТИНА, 3. ДЕЦЕМБАР 2021.

 

                                               КАДА СЕ КАМЕРЕ УГАСЕ,

                          ПОЛИТИЧАРИ СЕ ВРАЋАЈУ У СВОЈЕ „РОВОВЕ“

 

Представници Удружења породица косметских страдалника из Београда и Ресурсног центра за нестала лица у Приштини,  упутили су из Приштине, у сусрет  Међународном Дану људских права заједнички апел надлежним властима и институцијама у Београду и Приштини, да интензивирају заједнички рад на расветљавању судбина свих несталих лица – без обзира на њихову националну или верску припадност

 

Бајрам Ћеркинај испред Ресурсног центра за нестала лица је рекао „да је процес расветљавања судбина несталих стао због политике, чији смо ми највећи таоци. Због тога захтевамо да се Радна група Београд – Приштина за нестала лица, састане што пре.

Знамо да једино политика успорава овај процес, док се сви чланови породица несталих, сви одредом, јавно  противе заустављању овог процеса јер трећу деценију имају бол и патњу што не знају где су њихови нестали. Међутим, наишли смо на глуво ухо и слепе очи. 

Ми на овој конференцији за штампу апелујемо, још једном на домаће структуре, на владу, како у Приштини, тако и у Београду, па и у Бриселу, да се без одлагања настави одржавање сусрета Радних група за нестале“.

Чланови породица киднапованих и несталих и даље трагају за 1.630 особа, којима се губи траг током и након ратних сукоба на овим просторима. 

Наташа Шћепановић из Удружења породица косметских страдалника казала је „да је несталим лицима одузето основно људско право на живот и слободу. Ми, представници једног броја српских и албанских породица несталих, упућујемо апел релевантним домаћим и међународним представницима и организацијама да нас коначно виде – да прихвате чињеницу колико су велики, и без њих нерешиви, проблеми породица које и даље не знају где су њихови нестали.

Не постоји истинска и права жеља и воља, и посебно осећај одговорности власних, да се пронађу нестала лица. Њихова је обавеза да нам помогну, јер ми на то имамо право. Сакривање информација о присилно отетима,  представља грубо кршење људских права. Опет се питамо докле ћете их кршити и оспоравати наше право да знамо истину. Овде су се десили злочини за које сви починиоци морају сносити одговорност, у складу са међународним нормама и важећим домаћим законима. Али, за све то мора постојати политичка воља како наши захтеви не би остали само мртво слово на папиру. Наше породице очекују резултате и значајно убрзавање процеса проналажења несталих“.

 

Гордана Ђикановић је казала да је њихов заједнички циљ да натерају одговорне да убрзају недопустиво успорен процес проналажења свих несталих.

-„Свих ових година колико породице несталих безуспешно  трагају за нашим несталима, прекршена су и даље се крше елементарна права несталих и њихових породица. Право на истину, да сазнамо где су наши нестали, нарочито крше представници власти, политичари нарочито. Они нас и  даље слуђују и понижавају тиме што нам „бацају прашину у очи“. У Бриселу, Вашингтону, Лондону… они о нечему разговарају, договарају се, нешто потписују што ће, као, убрзати и процес тражења несталих А када се угасе камере, они дају потпуно опречне изјаве и враћају се на своје пређашње позиције. А  њихове позиције су тренутно немање политичке воље да заједно раде на разрешавању што већег броја случајева несталих. 

Само заједно, они могу нешто да ураде када су нестали у питању. Јер, нити Београд може овде, нити Приштина може тамо да трага за несталима, и зато постоје радне групе за нестале Београд-Приштина, које би требало што пре да наставе заједнички раде“.

Негован Маврић је нагласио да породице несталих не добијају никакве информације од приштинских и београдских делегација о разговорима, договорима, споразумима, који се несталих тичу. Ни преко медија, ни у личним контактима. Затрпавају нас информацијама о таксама, таблицама…а остајемо ускраћени за оне које тражимо и очекујемо. Притом, сматрам, да се иза захтева приштинске стране за оставком Вељка Одаловића,   покушава зауставити процес проналажења несталих.

Плашимо се да са решавањем нашег проблема, стало. У  задњих пет месеци се не врше ископавања, ни  појединачних ни масовних гробница, а добро знамо да их има и на Косову и у Србији“.

Ђиља Хазири је, обраћајући се новинарима, истакла је: -„Окупљамо се у тренутку када је процес откривања истине о несталима, стао. Увек хвалим медије, јер ви сте наша десна рука која гура процес напред. 

И ја ћу ставити акценат на питање деполитизације теме несталих лица. Сложили смо се да политика мора бити изван овог процеса. Међутим,  овај процес је стао управо због политике. На овој конференцији, наш је захтев да се од овог процеса, који је хуманитаран, удаљи политика и да се поново крене са сусретима и договорима радних група Београд-Приштина за нестале“.

-„Циљеви и задаци су нам исти. Јер, исте су нам туга и бол, казао је Стефан Шћепановић. И наставио: Решавање овог тешког и болног питања, наше породице годинама покушавају да држе актуелним, да вршимо притисак на одговорне да се сазна судбина што већег броја несталих. На нама младима је да ову, заједничку борбу наставимо, како се страхоте које наши нестали нису преживели, више никоме не понове“.