Извештај са округлог стола у Врњачкој Бањи

 САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Снажну поруку и захтев онима од чије воље зависи брже сазнавање истине о несталима, српске и албанске породице несталих на Косову и Метохији, упутиле су са округлог стола одржаног у Врњачкој Бањи

              

   „ОТВОРИТЕ АРХИВЕ, РАЗМЕНИТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ, ПРОНАЂИТЕ НАШЕ НЕСТАЛЕ“

                                                                                                         

Удружење породица косметских страдалника је, у сарадњи са Ресурсним центром за нестала лица у Приштини, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији – у оквиру подршке потрази за несталим лицима и Међународне Комисије за нестала лица (ИЦМП), организовало округли сто: „Отворите архиве, размените информације, пронађите наше нестале“. Овај округли сто је одржан у Врњачкој Бањи 15. и 16. октобра 2021. Године.

Годинама већ, и кроз заједничке активности, траје борба и настојање дела српских и албанских породица несталих на Косову и Метохији да подстакну званичнике у Приштини и у Београду, као и све међународне и домаће институције и организације које се питањима несталих баве, да се озбиљно и  одговорно посвете проналажењу свих 1630 особа, чија се имена већ двадесет две године налазе на интегрисаној листи несталих лица. Нити се зна да ли су живи, нити им се гробови знају… Њиховим најближим сродницима, потребна је помоћ и подршка надлежних органа, институција и организација које би коначно, морале и могле знатно више учинити да се, пре свега, питање несталих деполитизује и врати у хуманитарне оквире. И тек тада ће се, уверени су они који већ трећу деценију чекају вести о својима који су присилно одведени, значајно повећати број претрага дозначених локација, ексхумација и идентификација лица која се и даље воде као нестала.

На округлом столу, тридесеторо представника српских и албанских породица несталих, по ко зна који пут су затражили одговоре на питања зашто се не убрза процес разоткривања истине о свим несталима на Космету и захтевали од одговорних да прекину њихову агонију која предуго траје.

                      Након поздравних речи Наташе Шћепановић, председнице Удружења породица несталих “Косметски страдалници”, Бајрама Ћеркинаја, извршног директора Ресурсног центра за нестала лица у Приштини који је и председник Удружења “Глас родитеља” у Косовској Митровици и Ивана Јовановића, руководиоца пројекта подршке трагању за несталим лицима и транзиционој правди  УНДП, отпочела је широка и конструктивна расправа. Претходиле су презентације и излагања Вељка Одаловића, шефа Београдске делегације у Радној групи за нестала лица на Косову*, Метју Холидеја, шефа Одељења за Западни Балкан Међународне комисије за нестале особе, Мартине Фава Регионалне координаторке за питања несталих лица  МКЦК, председавајуће Радне групе Београд – Приштина за нестала лица у вези са догађајима на територији Косова*. У дискусији су учествовали готово сви присутни представници српских и албанских породица несталих. Ипак, остали су ускраћени за одговоре на бројна питања која су желели да поставе шефу Приштинске делегације у Радној групи за нестала лица Београд – Приштина. Иако уредно позван, позиву да учествује на овом округлом столу, није се одазвао Андин Хоти.

Драгоцени допринос дводневним разговорима који би требало да допринесу бржем проналажењу свих несталих, дали су сви они који су се позиву организатора, одазвали. То су представници амбасада Велике Британије у Србији и на Косову*, Међународне Комисије за нестала лица у Приштини, Делегација Међународног комитета Црвеног крста у Београду и Приштини, Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Усвојени су усаглашени закључци и препоруке, које ће Удружење породица косметских страдалника и Ресурсни центар за нестала лица проследити свим институцијама и организацијама које се питањима несталих баве, како би међусобно израдили механизам за брже разоткривање судбина свих несталих пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији.

 

                                     Заједнички закључци и препоруке 

 

Потписи учесника округлог стола – представника српских и албанских породица несталих:

Potpisi članova porodica original

Представници српских и албанских породица несталих лица, на округлом столу “Отворите архиве, размените информације, пронађимо нестале“, одржаном 15. и 16. октобра 2021, у Врњачкој Бањи, уз подршку Програма УН за развој (УНДП) и Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) усагласили су и поновили заједничке закључке и препоруке, које ће проследити званичницима и институцијама у Београду и Приштини, захтевајући да се процес проналажења свих несталих убрза.

 1. Захтевамо од представника надлежних домаћих институција да значајно појачају политичку вољу и напоре у разрешавању судбина несталих, укључујући и међусобну сарадњу кроз механизам Радне групе за нестала лица Београд – Приштина као и кроз механизам регионалне Групе за нестала лица у оквиру Берлинског процеса.
 2. Захтевамо да домаће институције отворе све сопствене архиве у складу са Заједничком декларацијом о несталим особама са Лондонског самита о Западном Балкану из 2018. и другим потписаним документима.
 3.           Тражимо да надлежне институције ојачају своје стручне и техничке капацитете, као и да за то имају неопходна буџетска средства на располагању.
 4. Породице заједнички позивају регионалну Групу за нестала лица, а посебно надлежне домаће институције, да се споразумеју о објављивању Регионалне базе података несталих лица.
 5. Породице заједнички наглашавају да решавање питања несталих не сме бити политизовано, да процес сазнавања истине предуго траје и да сви они имају право да знају и подједнако право на брже решавање судбина свих несталих. Институције које се питањима несталих баве, имају подједнаку обавезу да учине све што је у њиховим надлежностима да ова права породица испуне.
 6. С обзиром да је питање несталих део бриселског дијалога, породице несталих морају бити укључене, или барем редовно информисане о договорима који се током бриселског дијалога постигну и мерама које ће бити предузете у циљу разрешавања судбине несталих.
 7.     Породице траже од домаћих институција да пронађу механизме који би омогућили сарадњу између надлежних тужилаштава. Такође позивају надлежна тужилаштва да редовно информишу чланове породица несталих о свом раду који се тиче трагања за несталима, као и да учествују у будућим заједничким састанцима и скуповима породица несталих.
 8. Позивамо државе које су имале своје контигенте у саставу КФОР-а и осталим међународим мисијама, као и међународне организације које су биле присутне на терену, да без одлагања одговоре на захтеве домаћих институција и МКЦК за документацијом из својих архива која би могла да помогне утврђивању судбина несталих.
 9. Присутни чланови породица несталих изражавају спремност да, у  координацији са надлежним домаћим и међународним институцијама, у случајевима када за тим постоји потреба, комуницирају са члановима породица из својих средина које нису до сада дале своје узорке крви за ДНК методу, као и оне који су идентификовале своје чланове породица класичном методом, да дају узорке крви.
 10. Чланови породица несталих су и овом приликом нагласили да им је истоветна и заједничка бол и патња кроз које већ трећу деценију пролазе у трагању за својим најрођенијима. Нагласили су неопходност и предности заједничког деловања и  заједничких порука српских и албанских породица несталих, посебно према званичницима и институцијама.
 11.     Учесници су потврдили своју иницијативу о изградњи, у Београду, споменика свим несталим лицима.
 12.   Истакнута је потреба о даљем одржавању оваквих заједничких скупова и за даљом подршком Међународне комисије за нестала лица, УНДП, Међународног комитета Црвеног крста, и других партнера.

Припремила Гордана Ђикановић

 

Београд, 22. октобар 2021.                                 

 

Председница Удружења Наташа Шћепановић