ОТВОРЕНО ПИСМО ГОСПОЂИ ВЈОСИ ОСМАНИ

Поштована Госпођо Османи,

Обраћамо Вам се у име стотина најближих сродника киднапованих и несталих цивила Српске и других националности који су патили и у највећим мукама умирали током 1998, 1999. и 2000. године на Косову и Метохији. Они су, као и сви невино пострадали били жртве безумља које никоме добро није донело

Са Вашом идеологијом и политичким ставовима које последњих дана износите, ми нити имамо право, нити желимо да полемишемо. Јер, наше Удружење само трага за истином о несталима и чува успомену на оне који су пострадали у својим домовима, на улици или радном месту, само зато што нису припадали већинском, Албанском народу.

Непосредан повод што Вам се обраћамо је део Ваше изјаве коју су медији пренели …“да правда неће бити задовољена и достижна док не видимо да Србија жали, када затражи опрост за оне који су патили од њихових злочина“…

 

И ЗАТО ВАС ПИТАМО:

Ко ће се извинити породицама српских жртава?

Ко ће правди привести оне који су наредили и починили злочине над њима?

Ко ће макар поменути да је 250 000 нас у само неколико дана прогнано са својих огњишта на која нам, ни после двадесетдве године није омогућен одрживи повратак?

Свака жртва има своје име и презиме. Своја имена имају и они који су злочине починили, а наше се Удружење одувек залаже да сви, без обзира на веру и националну припадност, морају бити процесуирани и праведно кажњени, нарочито када су њихове жртве били недужни цивили.

 

И ЈОШ. ОЧЕКУЈЕМО ДА ЋЕТЕ УБУДУЋЕ, МАЛО ВИШЕ ЕМПАТИЈЕ ПОКАЗАТИ ЗА ВАШЕ ДОЈУЧЕРАШЊЕ КОМШИЈЕ ЧИЈИ ЈЕ ЈЕДИНИ ГРЕХ БИО ТО ШТО СУ БИЛИ СРБИ, СРНОГОРЦИ, ТУРЦИ, МУСЛИМАНИ, РОМИ… ТЕ СУ ЗБОГ ТОГА ПРИСИЛНО ОДВОЂЕНИ, УБИЈАНИ, ПРОТЕРАНИ ИЗ ЗАВЕЧАЈА СВОЈИХ ПРЕДАКА.

 

Гордана Ђикановић

 

12. април 2021, Београд                    Председница Удружења Наташа Шћепановић

 

OTVORENO PISMO Vjosi Osmani