МАРТОВСКИ ПОГРОМ, НАСТАВАК ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА

У Грачаници обележена седамнаестогодишњица поновљеног масовног злочина над косметским Србима и неалбанцима

 

МАРТОВСКИ ПОГРОМ, НАСТАВАК ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА

 

У организацији Удружења породица косметских страдалника и сарадњи са Домом културе у Грачаници, а уз  подршку Канцеларије за Косово и Метохију и ове је године у Грачаници  традиционално обележена годишњицa мартовског погрома као подсећање на свеколика страдања косметских Срба од 1998. године до данас. Поред  чланова породица наших страдалника који су у Грачаницу, из епидемиолошких разлога у мањем броју него раније, организовано допутовали из централне Србије и српских енклава, и овог 17. марта су уз нас били  представници Владе Србије, Епархије рашко–призренске, привремених институција и локалних самоуправа, као и локално становништво.

Из Грачанице је послата јасна, заједничка порука и светској и домаћој јавности …“да нити смемо, нити можемо заборавити оне који су највишом ценом – својим животима платили припадност српском народу, своме роду, својој вери и завичају… Држави Србији. И жељу, да се егзодус који су косметски Срби доживели а који, на жалост, хиљаде њих није преживело, никада и никоме више не догоди“.

У програмском делу Академије под називом “Памтимо, не заборављамо“присутнима су се обратили : председница Удружења Наташа Шћепановић, игуман манастира Драганац Иларион – представник Епархије рашко-призренске, директор  Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић,

 председник  Комисије за нестала лица Владе Србије  Вељко Одаловић, градоначелник Општине Грачаница  Срђан Поповић и народна посланица   Ивана Поповић

 

У манастиру Грачаница, на седамнаесту годишњицу мартовског погрома који се десио 17. и 18. марта 2004. године, одржан је парастос свим страдалима у овом погрому, као и свим жртвама албанског терора од 1998. године па све до данас. Уз саслужење свештенства СПЦ, парастос је служио Архимадрит,  игуман Илирион. Након парастоса, сви окупљени су главном грачаничком улицом  кренули до споменобележја „МИСИНГ“, које се налази  у дворишту Дома културе.  У спомен жртвама, сви су  положили беле руже, а програм обележавања годишњице мартовског погрома, настављен је у Дому културе.

 

                                  Архимандрит Иларион: 

                     Вера нам је помогла да издржимо све недаће

-„Вера је помогла сељанима из околине манастира Драганац да у једно тешко време, пред распад Отоманске империје, подижу храм који би требало да личи на Грачаницу. Захваљујући тој вери, тај манастир до дана данашњег постоји. И ми смо се овде пре свега сабрали због вере, вере да ипак добро побеђује зло, да је смрт побеђена једном заувек Васкрсењем Христовим“, рекао је на академији отац Иларион. И додао: -„Важно је да памтимо и да се сећамо. Да славимо наше жртве и наше мученике”.

-“Поносан сам  што данас, на челу са председником Александром Вучићем, обележавамо и Олују и погром и страдање у бомбардовању… И не стидимо се наших жртава. И не стидимо се да кажемо да су страдали од руке безумника само зато што су били Срби. Да нам се 17. март више никада не понови, важно је да га се сећамо, али је важна и опомена председника Србије који је јасно рекао своме народу да се више никада неће десити.

Данас имамо јаку и снажну Србију која стоји уз свој народ и која се бори за свој народ“, нагласио је  директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. И додао :

-“Да нам се више не деси 17. март. Да више нико не страда, него да сви заједно   градимо бољу будућност, а градићемо је ако не заборавимо шта нам се десило јер само тако ћемо знати да се сачувамо“.

Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица је подсетио на дане страдања на Косову и Метохији, као и на сам мартовски погром.

-“ Председник Србије шаље врло јасне поруке свима нама, и нама који смо овде, али и међународној заједници. Ми ћемо истрајати у својој борби. И зато је важно истаћи да је 17. март много тежи од самог бомбардовања. Јер, десио се после пуних пет година од успостављања међународних мисија. Тада је 50 000 мировњака дозволило погром, а на мети су биле и цркве, и села, и преостали Срби“.

 

                                 Од страдања је једино заборав гори

Народна посланица у Скупштини Србије Ивана Поповић рекла је … „да је важно да се данас прича о погрому и да наша деца морају знати истину о томе.

Важно је да спасимо жртве од заборава, јер једино оно што је горе од страдања, јесте заборав.

Данас тражимо много од људи који живе на Косову и Метохији. Тражимо да очувају своја огњишта, а сви ми, представници Народне скупштине, посланици, председник Србије… никада нећемо заборавити најхрабрију децу која се налазе на Косову и Метохији. То је нешто за шта ми данас желимо да се боримо“.

Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника, на чију су иницијативу породице српских жртава које живе широм централне Србије, организовано почеле долазити у Грачаницу, на поље косовско где су остале разасуте кости наших најрођенијих, нагласила је … „да су Срби страдали као ни један други народ у новијој европској историји.

Све вредности за које се залаже модерно човечанство, срушене су управо на овим просторима. Јер, нико није имао храбрости да се супротстави нељудима. Да заустави зло, отмице и сурова мучења и убијања. Нема среће и напретка, нема те слободе чији се темељи граде на убиствима хиљада дојучерашњих комшија, прогонству 250 000 Срба са њихових огњишта, отимању њихове имовине,  срушеним и оскрнављеним светињама и гробљима,   спаљеним домовима како се у свој завичај више не би могли вратити. Злочинце правда већ двадесет година заобилази. Али, Божија правда никога заобишла није“…

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је нагласио… “ да је мартовски погром трагичан како по свом обиму, тако и по нечињењу међународне заједнице.

 Најтрагичније је што су у погрому уништени и људски животи. Несрећа и погром 17. марта 2004. године, који су погодили овај простор не би се могли описати недељама. Данас, 17 година касније, ми још срећемо људе чије су приче из погрома неиспричане. Видимо и слушамо страдале који нису ни стигли до правде или до надокнаде за своју уништену имовину. Ми се и данас надамо да ће наше уметничко и културно благо које је опљачкано и однесено, доћи некако поново до нас. Да ће нам отето бити враћено. Верујемо да се живот може вратити у нормалне токове. 

Сасвим је јасно да је погром обележио наше животе. Ни 17 година касније, овај покушај потпуног етничког чишћења није избледео у нашим животима. Свака неправда чека да угледа лице правде, свако уништено село чека своје повратнике, свака необновљена црква чека да се у њој служи литургија. Рекло би се да из ове ситуације у којој смо, нема излаза и решења. Али није, и не може бити тако јер овај народ, наша држава, наша хришћанска савест и више од свега, наше жртве, кажу: Обнављајте живот на Косову и Метохији“.

 

Гордана Ђикановић

Фотоси: В. Тодић

                   Б. Здравковић