Састанак Управног и Надзорног одбора Удружења

УКЉУЧИВАЊЕ ПОРОДИЦА СРПСКИХ ЖРТАВА СА КОСМЕТА

У ПРОЦЕС ПРОТИВ ТАЧИЈА И ОСТАЛИХ ОПТУЖЕНИХ

 

На новој адреси Удружења породица косметских страдалника, у улици Сремској бр 6/4, средином фебруара је одржан састанак Управног и Надзорног одбора Удружења у проширеном саставу.

О раду и активностима Удружења у прошлој години и плану за наредне месеце говорила је председница Наташа Шћепановић, а у дискусији и доношењу закључака учествовали су Милена Парлић, Маринко Ђурић, Злата Костић, Славе Митић, Смиљана Ђекић, Будимир Маслар, Јована Павловић и Гордана Ђикановић. Њихово неподељено мишљење је да су у прошлој, најтежој години током постојања Удружења, постигнути значајни резултати кроз реализацију бројних активности усмерених ка бржем разрешавању судбина киднапованих и процесуирању злочина над недужним косметским Србима и неалбанцима.

Свих тих значајних активности са којих су извештаји постављени на сајту Удружења и пред крај године објављени у брошури, закључено је, не би било без подршке и помоћи Комисије за нестала лица Владе Србије, Међународне Комисије за нестала лица – ICMP, UNDP и Британске амбасаде у Београду.

Наташа Шћепановић је представнике породица косметских страдалника упознала са успостављеном комуникацијом и разговорима које је, у име Удружења, водила са представницима Специјалног тужилаштва и Специјализованих већа Суда у Хагу, задуженим за сарадњу са жртвама и породицама жртава везано за до сада подигнуте оптужнице против Хашима Тачија, Кадри Весељија и њихових „сабораца“ пред тим Судом.

У најкраћем: Након објављивања оптужнице, у оквиру које су назначена подручја на Косову и Метохији и у Албанији где постоји сумња да су они наредили и чинили злочине, објављен је и списак са именима жртава које се њима стављају на терет. Специјално Тужилаштво и Специјализована већа у Хагу од удружења породица жртава и самих чланова породица жртава очекују и позивају их да попуне упитнике и пријаве своја сазнања о злочинима и жртвама обухваћеним оптужницом, али и онима која се доводе у везу са оптуженима, а који оптужницом нису обухваћени.

Сваку врсту правне помоћи члановима породица пострадалих пре, током и након оружаних сукоба на Косову и Метохији – од савета, попуњавања поменуте пријаве до заступања пред Судом у Хагу, понудио је некадашњи заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић и колеге из његове адвокатске канцеларије.

КОНТАКТ:

Драгољуб Ж. Станковић, адвокат

11000 Београд, ул.Трнска бр.19

+381 65 830 22 23

adv.dragoljub@gmail.com

 

Г. Ђикановић