САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ Међународни Дан људских права

   САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

  Пред Међународни Дан људских права, Удружење породица косметских страдалника упозорава:

      

ПРЕКРШЕНА СУ, И ДАЉЕ СЕ КРШЕ СВА ЉУДСКА ПРАВА КОСМЕТСКИХ СРБА 

 

Поштујући препоручене противепидемијске мере, Удружење породица косметских страдалника неће као ранијих година, Међународни Дан људских права обележити одржавањем трибине, округлог стола или конференције за новинаре. Али, нећемо пропустити прилику да се саоштењем  обратимо домаћој и међународној јавности, званичницима, институцијама и организацијама које заговарају неселективно поштовање људских права, са јасном и недвосмисленом поруком: „СТРАДАЛИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ, ОНИ КОЈИ НА КОСМЕТУ ЖИВЕ, КАО И МИ У РАСЕЈАЊУ, БИЛИ СУ И ОСТАЛИ ЖРТВЕ КРШЕЊА СВИХ ЉУДСКИХ ПРАВА“. 

Заборавне подсећамо: Нашим најрођенијима је одузето право на живот, а нама право да знамо! Право на истину и правду. Етничко чишћење на Косову и Метохији, које организовано и систематски  траје од 1998. године до данас, има за последицу више од три  хиљаде киднапованих и убијених Срба и неалбанаца и преко 250.000 прогнаних Срба, од којих се једва два одсто вратило у своје домове. 

Међународна заједница, међународне мисије и привремене косовске  институције, у двадесетдве протекле године,  нису учинили ништа ики готово ништа да се починиоци злочина над косметским Србима пронађу и адекватно казне. Да се разоткрије истина о киднапованима и трговини органа. Да се од стране Албанаца узурпирана имовина прогнаних Срба њима врати, а правим  власницима обезбеди надокнада за  начињену штету и бесправно коришћење исте.  Да се омогући одрживи повратак и безбедан опстанак Срба на њиховим вишевековним прадедовским огњиштима. Да косметски Срби, како они који су у завичају остали, тако и ми који разасути диљем централне Србије или негде у свету, престанемо бити третирани као грађани другог реда,,,

Ни Држава Србија се није довољно потрудила да врати достојанство пострадалим српским цивилима и члановима њихових породица. 

Од свих држава у региону, једино Србија није донела закон о несталима, као ни закон о цивилним жртвама рата, па не постоји основ да цивилне жртве и њихове породице остваре ни једно од права која припадају војним или полицијским жртвама и њиховим породицама. Уз све ово, због неких измишљених, имагинарних датума, оштећени губе и све процесе пред судовима на Косову и Метохији, али и у Србији. За изгубљени процес пред овдашњим судовима по тужбама чланова породица косметских страдалника за претрпљену бол и патњу (за злочине који су се догодили после повлачења српске војске и полиције са Космета), десетине њих је већ добило извршна решења за надокнаду судских трошкова.

И, понављамо: НЕ ПОСТОЈИ ЉУДСКО  ПРАВО КОЈЕ НИЈЕ ПРЕКРШЕНО И КОЈЕ СЕ И ДАЉЕ КРШИ, КАДА СУ СТРАДАЛИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ  И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ У ПИТАЊУ !

Зато данас, у сусрет Светском Дану људских права, тражимо да се све конвенције, декларације, резолуције… поштују и примењују и када су наша најелементарнија права у питању.

 

Г. Ђикановић

9. децембар 2020, Београд             

 

Председница Удружења Наташа Шћепановић