Саопштење поводом оптужнице Хашиму Тачију

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Двадесет и једну пуну годину чланови Удружења породица косметских страдалника и породице свих киднапованих и убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији трагају за својим несталима и траже праведно и професионално суђење свима који су злочине наредели или починили. А није непознаница да је читав командујући састав такозване ослободилачке војске Косова, преко ноћи униформе у којима су најмонструозније злочине чинили, заменио скупим оделима и убојито оружје оловкама. До јуче, они су чинили државни и политички врх самозване државе. Данас су у Хагу, а верујемо да ће им се ускоро придружити десетине њихових сабораца“ који су хиљаде косметских Срба у црно завили. Ипак, поучени искуством из претходних година, када нико од процесуираних албанских злочинаца није праведно кажњен за почињена недела, стрепимо да би објављивање оптужнице Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи, њихово хапшење и одвођење у Хаг, могло бити још једна превара, већ виђена фарса. 

Ипак, породице косметских страдалника желе да верују да ће правда, иако спора, бити достижна и за оне који су њихове најрођеније отмицама, трговином органима,  затварањем у логоре, мучењем, убиством…казнили само зато што су били Срби.Многима од њих се ни судбина ни гроб не знају, а агонија и безнађе, трају.

Зато са великом пажњом прате хапшења претходних дана, која је извршило Специјализовано тужилаштво.

 

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи су доведени у притворски објекат Специјализованих већа Суда у Хагу. Специјални суд је објавио редиговану верзију оптужнице, саопштавајући да је она потврђена још 26. октобра.

Потврђена оптужница наводи да су се ратни злочини „незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе“, „суровог поступања“, „мучења и убиства“, као и злочини против човечности, као што су „затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони“ – вршили најраније од марта 1998. до септембра 1999. Потврђена оптужница наводи да су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи „индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дела из оптужнице, која су извршена у контексту оружаног сукоба“…

Ми, чланови породица који смо због нечијих болесних амбиција и нечовештва остали без својих родитеља, деце, браће, супруга бисмо то другачије назвали. Хашим Тачи, Харадинај и стотин са списка имена уз навођење злочина које су починили, а које смо давно предали тужитељима Хашког трибунала, УНМИК-у, Кфор-у, ЕУЛЕКС-у, српском Тужилаштву за ратне злочине…морају бити кажњени за све злочине које су наредили или лично починили. Једино то су и право и правда.

 

Г. Ђикановић

6.новембар 2020, Београд

Председница Удружења Наташа Шћепановић