НИСМО ВАЉДА ЗАБОРАВИЛИ КО ЈЕ ХАШИМ ТАЧИ?

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

                

НИСМО ВАЉДА ЗАБОРАВИЛИ КО ЈЕ ХАШИМ ТАЧИ?

 

Двадесет и две године Удружење породица косметских страдалника води тешку и истрајну борбу за истину и правду за српске жртве. Неуки и невешти када је право у питању, али погођени неправдом, пристрасношћу, непрофесионалним односом тужилаштава и судова ни свим нивоима који су српске жртве сврстали у жртве другог реда јер за злочине над њима нико није праведно кажњен, чинили смо оно што смо умели. Бележили смо и документовали изјаве и сведочења очевидаца и сведока киднаповања, силовања, сакаћења, одвођења у логоре и убистава њихових најрођенијих, рођака, пријатеља…који су имали срећу да преживе дивљања албанских терориста. Списак са три стотине имена албанских злочинаца лично смо предали Карл Дел Понте, свим шефовима УНМИК-а, КФОР-а, ЕУЛЕКС-а, Српском Тужилаштву за ратне злочине… Из жеље, али и немоћи да вратимо достојанство невино пострадалима који су платили највишу цену припадности српском народу и својој држави, организовали смо протесте, трибине, написали небројено захтева и молби међународним и домаћим институцијама и организацијама, верујући да ће правда и за пострадале косметске Србе бити задовољена. И нисмо се уморили. Јер ми, најближи сродници киднапованих и убијених косметских Срба, на заборав немамо право. Само смо разочарани што смо у овој борби остали сами, што српске жртве и њихови злочинци више нису тема ни у свету, али ни код нас.

Две деценије чекамо да се тужилаштва и судови позабаве Хашимом Тачијем, ратним командантом такозване ОВК  са надимком Змија и „његовим саборцима“. И данас, када он даје изјаве пред Специјалним Тужилаштвом за злочине ОВК, у Хагу, код нас – тајац. Могуће подизање оптужнице против некадашњег команданта терористичке ОВК, није тема за Тужилаштво за ратне злочине у Београду, политичаре, медије… Зашто смо и како, тако напрасно, заборавили ко је Хашим Тачи за којим је, да потсетимо, због ратних злочина Држава Србија расписала црвену потерницу?

Чланови породица косметских страдалника су захвални Владимиру Вукчевићу, бившем главном тужиоцу за ратне злочине Србије који и ових дана подсећа „да су српске власти у току истраге трговине органима у коју су били укључени припадници Ослободилачке војске Косова,  прикупиле и доказе о улози Тачија у ратним злочинима. Докази су прослеђени хашким истражитељима. И српски тужиоци спроводили су истрагу у вези са Тачијем због  ратних злочина који датирају из деведесетих“.

Удружење породица косметских страдалника моли српске званичнике, представнике релевантних институција и организацијиа и, посебно, медије у Србији да сада, када у Хагу ТРЗ води предистражни поступак против Хашима Тачија и саслушава га због почињења кривичног дела ратног злочина против цивила у саизвршилаштву са другима, на основу чињеница и доказа до којих је у вишегодишњој, обимној истрази дошло српско Тужилаштво за ратне злочине, „осветли лик и дело“ Хашима Тачија који је, чинећи или наређујући злочине нарочито током 1998. и 1999. године, стотине српских породица на Косову и Метохији у црно завио.

 

Г. Ђикановић

16. јул 2020, Београд 

Председница Удружења Наташа Шћепановић