Специјално тужилаштво у Хагу Хашима Тачија и Кадри Весељија оптужило за ратне злочине и убиства

Чланови Удружења породица косметских страдалника, стрепећи да ће по ко зна који пут бити преварени јер се по њиховим ранама свако мало чепрка, а правде ниодкуд, са пажњом али и резервом, примили су вест да је Специјално тужилаштво у Хагу, Хашима Тачија и Кадри Весељија оптужило за ратне злочине и убиства. Очигледно је да се Специјални тужилац прво одлучио за разоткривање злочина такозване „Дреничке групе“ где би Тачи и Весељи требало да одговарају не само по командној, већ и директној, личној одговорности. Доказа, сигурни смо, има напретек, а број киднапованих и убијених Срба, неалбанаца и „непослушних“ Албанаца у оперативној зони где су они били главнокомандујући, мери се стотинама невиних жртава.   Специјализовано тужилаштво је још 24. Априла већима суда поднело на испитивање оптужницу у десет тачака којом се Хашим  Тачи, Кадри Весељи и друга лица, терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. Наводи се да осумњичени из оптужнице, сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат.

Породице косметских страдалника  дуже од двадесетдве године трагају за истином и правдом, чекајући да сви они који су злочине наредили или починили, буду праведно кажњени за своја недела. До сада смо узалуд чекали, јер су некада главнокомандујући терористичке ОВК, годинама већ на највишим  државним и политичким функцијама у Приштини.

Да ли је моћни запад одлучио да их, уз помоћ специјалног тужиоца и Специјализованих већа Суда за злочине ОВК на Косову прикаже у правом светлу, остаје да се уверимо у наредна четири месеца. За шест месеци, почев од 24. априла, Специјализована већа треба да донесу решење одлуке о потврђивању оптужнице против Хашима Тачија, Кадри Весељија и других окривлејних за низ ратних злочина на Косову и Метохији.

На правду смо чекали двадесет година. Чекаћемо и наредних месеци верујући да је врх леденог брега почео да се топи.

 

Г. Ђикановић

Председница Удружења Наташа Шћепановић

25. јун 2020, Београд