Трибина ,,Кршењем Резолуције 1244 до етнички чистог Космета“

У организацији Удружења породица косметских страдалника, одржана трибина:

 

                    КРШЕЊЕМ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244 ДО ЕТНИЧКИ ЧИСТОГ КОСМЕТА       

 

Удружење породица косметских страдалника је уз помоћ добрих и хуманих људи и организација, и поред бројних потешкоћа успевало и успева да сачува сећање на невино пострадале косметске Србе. Препознатљиво је по редовном обележавању годишњице масовних и појединачних  страдања на просторима где су злочини почињени, али и указује на размере и методе уништавања српског народа и затирање свега што је српско од 1998. године до данас на светој српској земљи где су вековима Срби живели. Подсећа и на околности (присуство међународних мисија – њихово чињење и нечињење), које су допринеле погрому и егзодусу српског живља, што  за последицу има  етнички готово чисто Косово и Метохију. 

Показало се да су, убрзо након потписивања Кумановског војно-техничког споразума и доношења Резолуције 1244 у СБ УН, ова документа намерно или не, почела да се драстично крше. Оно што је морало да буде гарант сигурности за све на Косову и Метохији, без обзира на њихову етничку и верску припадност, претворило се у супротност договореног. Омогућили су, јер нису спречили хиљаде киднаповања и убистава косметских Срба, паљење и уништавање њихових вишевековних огњишта, узурпацију имовине, рушење и уништавање православних светиња, гробаља… затирање свега што је српско. У само неколико јунских дана 1999. године, уз аминовање и у присуству више од 50.000 чланова међународних мисија чији је мандат био да сачувају мир и обезбеде сигурност за све житеље Косова и Метохије, из јужне српске покрајине је прогнано безмало 250.000 Срба и неалбанаца. За 21 годину, и поред изражене воље и жеље да се у свој завичај врате, вратило их се једва два одсто.

 

На 21. годишњицу доношења Резолуције 1244 о Косову, Удружење породица косметских страдалника је 10. јуна у београдском Пресс центру, одржало трибину под називом: „Кршењем  Резолуције 1244, до етнички чистог Космета“. Поред председнице Удружења Наташе Шћепановић, говорили су помоћник Републичког  комесара за избеглице Иван Гергинов, Шеф Одсека за нестале при Владиној Комисији за нестала лица Др Љиљана Крстић, председник Српске координације Др Душко Челић ируководилац Одсека за правосуђе и имовинско-правна питања у Канцеларији за КиМ, Игор Поповић. 

У име чланова Удружења породица косметских страдалника присутне је поздравила Гордана Ђикановић. -„Оно што  знамо сви ми јесте чињеница да је, на жалост, од потписивања Кумановског споразума 9. јуна и усвајања резолуције 1244 дан касније, Косово и Метохију до данас напустило 250.000 Срба и неалбанаца. Према подацима које смо недавно чули од министра спољних послова Ивице Дачића, на Космет их се вратило једва два одсто. У градове, који су етнички потпуно чисти, није се вратио нико! Малобројни повратници се враћају на своја сеоска имања,  на згаришта и ледине остале после рушења и  паљења започетих у лето 1998, 1999, мартовског погрома 2004…

Данашња трибина или подсећање на оно што се не сме заборавити, назвали смо: Кршењем резолуције 1244 до етнички чистог Космета.   Косово и Метохија, на срећу, нису етнички чисти. Али, по попису из 2011. године који ми наравно не признајемо јер су га, осим у три општине на северу, спровеле привремене институције, по подацима које је и Европска комисија прихватила, на Космету живи 92,93 одсто Албанаца. Овај податак би требало да забрине све нас, не само косметске Србе. Али ни данас, 21 годину после егзодуса, однос према погубним последицама невиђеног терора над косметским Србима уз присуство међународних војних и цивилних мисија, није се променио. 

О нама, који смо платили највећу цену нечовештва, јер смо изгубили своје најрођеније, станове, куће, посао, успомене,  живот и све што смо знали јер је било везано за тамо… нико, нити је водио рачуна, нити је чинио нешто да нама олакша живот. Или су, током две протекле деценије чинили врло мало да врате достојанство жртвама и нама, члановима њихових породица“.

 

Гордана Ђикановић