Наташа Шћепановић: ,,СРАМОТА И ПОСРНУЋЕ ЕВРОПЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ“

У организацији Удружења породица косметских страдалника, одржана трибина под називом: Кршењем Резолуције 1244 до етнички чистог Космета

 

 СРАМОТА И ПОСРНУЋЕ ЕВРОПЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

 

Председница Удружења Наташа Шћепановић је, отварајући трибину, између осталог, истакла:

-„НА ДАНАШЊИ ДАН, КАДА ЈЕ ПРЕ 21 ГОДИНУ  УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА 1244 У СБ УН,  ЖЕЛИМО ДА ПОДСЕТИМО ДОМАЋУ И МЕЂУНАРОДНУ ЈАВНОСТ  ДА ЈЕ, УПРАВО СА  ДОЛАСКОМ ТАКОЗВАНИХ МИРОВНИХ СНАГА – УНМИК И КФОР НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ, НА ТИМ ПРОСТОРИМА ПОЧИЊЕНО НАЈВИШЕ ЗЛОЧИНА. БИЛИ СУ У ОБАВЕЗИ ДА ОБЕЗБЕДЕ МИР И СИГУРНОСТ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ НА КОСМЕТУ, А ВРЛО СЕ БРЗО ИСПОСТАВИЛО ДА СУ ДОШЛИ ДА  ПОМОГНУ, ИЛИ БУДУ НЕМИ ПОСМАТРАЧИ СТРАВИЧНИХ ЗЛОЧИНА КОЈЕ СУ ПОЧИНИЛИ ПРИПАДНИЦИ ТАКОЗВАНЕ ОВК.

У ТОМ ПЕРИОДУ ЈЕ ПРИСИЛНО ОТЕТО И УБИЈЕНО ПРЕКО 2500 СРБА И НЕАЛБАНАЦА. МЕЂУ ПОСТРАДАЛОМ НЕЈАЧИ ЈЕ И 34 КИДНАПОВАНЕ ДЕЦЕ. „МИРОТВОРЦИ“ НИСУ ХТЕЛИ ДА ЗАУСТАВЕ ПРИПАДНИКЕ ОВК ЖЕДНЕ КРВИ, КОЈИ СУ НА СВАКОМ КОРАКУ СЕЈАЛИ СТРАХ, НЕИЗВЕСНОСТ, ТИРАНИЈУ, ТЕРОР… МАСАКРИРАЈУ ЖЕТЕОЦЕ, ЉУДЕ ЗА СТОЛОМ ДОК ВЕЧЕРАЈУ, МИРНЕ ЧОБАНЕ… ЧИНЕ СЕ НЕЧУВЕНА ЗЛОДЕЛА И ЗВЕРСТВА И ТО СВЕ, ПРЕД ОЧИМА ОНИХ КОЈИ СУ ДОШЛИ ДА ДОНЕСУ МИР, СПРЕЧЕ КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА, ДА ДОНЕСУ СЛОБОДУ СВИМА ЈЕДНАКУ. ЕВРОПА ЈЕ БИЛА СЛЕПА И ГЛУВА, ЗАЖМУРИЛА ЈЕ НАД ПОКУШАЈЕМ УНИШТЕЊА ЈЕДНОГ ОД НАЈСТАРИЈИХ НАРОДА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА. ТО И САДА ЧИНИ. ЈЕР,  НЕМОЋНА ЈЕ И НЕ ЖЕЛИ ДА ВИДИ И ПРИЗНА СОПСТВЕНУ СРАМОТУ И ПОСРНУЋЕ. 

У ИЗВЕШТАЈИМА КОЈЕ СУ САКРИЛИ, ЗАПИСАНО ЈЕ КАДА СЕ И КАКО ДОМОВИ У КОЈИМА СМО СЕ РАЂАЛИ, ЦРКВЕ У КОЈИМА СМО КРШТЕНИ, А БИЛЕ СУ У БЛИЗИНИ КОНТИГЕНАТА КФОРА МОЋНИХ ЗЕМАЉА  НЕСТАJАЛИ, И У ПРАХ И ПЕПЕО СЕ ПРЕТВАРАЛИ. ЖИВОТ СРПСКИХ ЦИВИЛА НИКАДА НИЈЕ БИО ЈЕФТИНИЈИ.

ПРИХВАТАЈУЋИ ВЕЋ МНОГО ПУТА ПОРАЖЕНЕ ТЕРОРИСТЕ ПОД СВОЈЕ СКУТЕ, МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА, НАВИКЛА НА ЧЕСТЕ УБИЛАЧКЕ АКЦИЈЕ ПРОТИВ МНОГИХ НАРОДА И ДРЖАВА НА СВЕТУ, ПРЕУЗИМА НА СЕБЕ ГЛАВНИ ПОСАО – КАЖЊАВАЊЕ ТАДАШЊЕ СР ЈУГОСЛАВИЈЕ, СВИМ СРЕДСТВИМА. И,  1999. ГОДИНЕ, НЕМИЛОСРДНИМ БОМБАРДОВАЊЕМ КОЈЕ ЈЕ ТРАЈАЛО 78 ДАНА, УРНИСАЛА СРБИЈУ.  ТЕРОРИСТИ ОВК ПОСТАЈУ ИСТУРЕНИ ОДРЕД НАТО ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ТЕ НАЈВЕЋЕ И НАЈСТРАШНИЈЕ УБИЛАЧКЕ МАШИНЕ КОЈА ЈЕ ИКАДА ПОСТОЈАЛА. 

СТОГА БИ, ВАЉДА, ТРЕБАЛО ДА ЈЕ И РАЗУМЉИВО ШТО ОД ДОЛАСКА „МИРОТВОРАЦА“   ДО ДАНАС, И ПОРЕД ЕПРИЗНАТИХ ЗЛОЧИНА, НЕМА ПОЧИНИЛАЦА ЗЛОЧИНА, НЕМА ЗЛОДЕЛНИКА, НИКО НИЈЕ ПРОНАЂЕН, УХВАЋЕН, НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО ИЛИ БИО КАЖЊЕН.

ТЕШКО ЈЕ ПРИЧАТИ О СТРАХОТАМА КОЈЕ СУ НАМ СЕ ДЕШАВАЛЕ, АЛИ ЈЕ ЈОШ ТЕЖЕ  КАДА СЕ ИСТИНА ПРЕЋУТКУЈЕ ИЛИ ЗАТАШКАВА, ЈЕР БИ МНОГИ ХТЕЛИ И ЖЕЛЕЛИ ДА И МИ ЗАБОРАВИМО.

АЛИ, ДА ЛИ ТО МОЖЕМО И ДА ЛИ ТО СМЕМО? НЕ МОЖЕМО И НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ НИ СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ АЛБАНСКИХ ТЕРОРИСТА, НИ САУЧЕСНИШТВО И НЕМО ПОСМАТРАЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ „МИРОТВОРАЦА“. ОНО ШТО НАС ОДРЖАВА И ДАЈЕ СНАГУ ДА ИСТРАЈЕМО  ДО КРАЈА, ЈЕСУ НАПАЋЕНЕ ДУШЕ НАШИХ НАЈМИЛИЈИХ, ЊИХОВЕ ОЧИ КОЈЕ НАС СВУДА ПРАТЕ И НАША  ВЕРА У ГОСПОДА БОГА И ЊЕГОВ СУД“. ЈЕР, НИЈЕ КРШЕНА САМО РЕЗОЛУЦИЈА 1244, ВЕЋ СУ, НА ЖАЛОСТ,  ПРЕКРШЕНЕ И ДАЉЕ СЕ КРШЕИ БРОЈНЕ МЕЂУНАРОДНЕ  РЕЗОЛУЦИЈЕ, КОНВЕНЦИЈЕ, СПОРАЗУМИ, ДЕКЛАРАЦИЈЕ, ПРОТОКОЛИ… НАКОН ЕГЗОДУСА, ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА И НЕМОГУЋНОСТИ ПОВРАТКА У СВОЈЕ ДОМОВЕ, МИ И ДАНАС ВОДИМО БОРБУ ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ, СА СВИМА. КОРИСТИМО, УЗ ПОМОЋ И РАЗУМЕВАЊЕ ПРИЈАТЕЉА КАО ШТО СТЕ ВИ КОЈИ СТЕ И ДАНАС УЗ НАС,  СВА РАСПОЛОЖИВА СРЕДСТВА ДА СЕ НА ТРАГЕДИЈУ КОСМЕТСКИХ СРБА, НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ.

И ПОРЕД БРОЈНИХ ПОТЕШКОЋА, НА ОВОМ ЋЕМО ПУТУ, ОСТАТИ“, КАЗАЛА ЈЕ НАТАША ШЋЕПАНОВИЋ.

 

Гордана Ђикановић