САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ: ГОДИШЊИЦА МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

Пандемија Корона вируса и мере заштите које су овим поводом предузете у централној Србији и на Косову и Метохији, спречиле су прогнане породице косметских страдалника да, као што је то сада чињено, годишњицу мартовског погрома и свеукупног страдања косметских Срба од 1998. Године до данас, 17. Марта обележе у Грачаници. 

Удружење породица косметских страдалника, кроз бројне своје активности, од заборава чува невино пострадале, подсећајући  домаћу и међународну јавност на све страхоте и неправду која је почињена над нашим ближњима. И ове смо се године, као и претходних, припремили за обележавање годишњице мартовског погрома и, тамо где су се злочини и догодили,  подсетимо на све страхоте које је претрпео наш народ. Да подсетимо, Удружење породица косметских страдалника за своје, али и за чланове осталих сродних удружења из више градова у централној Србији и на Космету већ традиционално, 17. марта у дворишту Дома културе у Грачаници, где је постављена инсталација „MISSING „, организује пригодан програм. Ове године, из поменутих разлога, нећемо се у онако великом броју као раније окупити пристигавши одасвуд, да будемо ближе нашим највољенијима који су пострадали само зато што су били Срби. Свако од нас ће, посебно на данашњи дан, на дан наставак етничког чишћења започетог јуна 1999. године, бити у мислима са нашим сродницима који су највишом ценом, својим животима, платили припадност свом Народу и својој Држави.

Захваљујемо се Епархији рашко-призренској и тамошњем свештенству што ће њихове данашње молитве бити посвећене невино пострадалима од албанског терора. Они, као и ми који смо своје најдраже изгубили у егзодусу зарад сумануте идеје о етнички чистом Косову, не заборављају невине жртве и неправду почињену над нашим народом.

Ми, на заборав немамо право!

 

  1. март 2020, Београд                                            

 Председница Удружења, Наташа Шћепановић