ЗАШТО СЕ НЕ ПОКРЕЋЕ ИСТРАГА О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА И ЗЛОЧИНИМА НАД КОСМЕТСКИМ СРБИМА

И ДАЉЕ БЕЗ ОДГОВОРА ЗАШТО СЕ НЕ ПОКРЕЋЕ ИСТРАГА О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА И ЗЛОЧИНИМА НАД КОСМЕТСКИМ СРБИМА

 

        На деветогодишњицу усвајања Извештаја Дика Мартија и доношење Резолуције у Савету Европе о „наводима о трговини органима на Косову“, Удружење породица косметских страдалника се пред крај прошле године, Отвореним писмом обратило Специјалним већима и Тужилаштву за злочине ОВК, са седиштем у Хагу.

 У поменутом писму смо изразили огромно незадовољство чланова породица киднапованих и убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године игнорантским односом овог суда према невиним српским жртвама, који за резултат има некажњавање наредбодаваца и починилаца злочиа.

Међу конкретним питањима на које смо од њих тражили одговоре била су и зашто до сада ни против кога није подигнута оптужница за ратне злочине, када можемо очекивати подизање првих оптужница на које чекамо пуних двадесет година, јесу ли изнашли и утврдили механизме заштите сведока, како би се они и њихове породице осетили потпуно безбедним и одважили да сведоче…

Ни после месец дана, нема одговора. Нити има одговора на питања чланова породица косметских страдалника, нити одговора што је за нас најважније, кроз подизање првих оптужница по командној или личној одговорности за најмонструозније масовне или појединачне злочине које су албански терористи наредили или починили.

        Ми, чланови породица косметских страдалника, без обзира на дводеценијску борбу за истину и правду за српске жртве, нисмо уморни и нећемо одустати, јер на то немамо право. И поред сталних разочарења у готово све оне који би питањима ратних злочина и кршењима основних људских права требало професионално и одговорно да се баве, и поред нерешеног статуса цивилних жртава и њихових породица, настављамо своју хуману мисију.

Медије и читаву домаћу и међународну јавност позивамо да буду уз нас. Да,  макар мало, заједно допринесемо исправљању неправде према српским жртвама које се и даље третирају као жртве другог реда.

 

Г. Ђикановић

23.јануар 2020, Београд                   

Председница Удружења Наташа Шћепановић