Сусрет представника албанских и српских породица несталих, одржан у Ресурсном центру за нестала лица у Приштини

 

ИНСТИТУЦИЈЕ ПАЛЕ НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ, ПРАВДЕ И ПРАВА

 

На иницијативу Удружења породица косметских страдалника, представници Удружења  су посетили Ресурсни центар за нестала лица у Приштини. У Ресурсном центру је уприличен сусрет чланова српских и албанских породица несталих. Договорена је  будућа сарадња и заједничке активности, како би се власти и институције у Београду и Приштини, али међународна заједница подстакли на неопходно убрзавање процеса сазнавања истине о свим лицима несталим на Косову и Метохији 

 

У Приштини су се, након вишегодишњег застоја, почетком децембра поново срели и разговарали чланови српских и албанских  породица лица несталих пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији, скраја деведесетих година прошлога века. Састанак је одржан у Ресурсном центру за нестала лица у Приштини, чија су врата отворена за све иницијативе и предлоге, за потребе и проблеме свих, без обзира на националну и верску припадност, који још увек трагају за члановима својих породица, а чија судбина ни двадесет година након сукоба на Косову и Метохији, још није разрешена.

Ресурсни центар за нестала лица у Приштини је јединствена невладина организација у свету која је у служби чланова породица несталих свих народа и етничких заједница, некада зараћених снага на Косову и Метохији. Канцеларију су пре две године основали Бајрам Ћеркинај и Милорад Трифуновић који су, уз помоћ млађих сарадника и подршку обе владине комисије за нестала лица, као и финансијску и логистичку помоћ УНДП, креатори и носиоци свих бројних активности.

На иницијативу Удружења породица косметских страдалника, у оквиру обелећавања Међународног дана људских права, чланови породица страдалих окупљени око овог Удружења, посетили су Ресурсни центар. Поздрављајући и подржавајући постојање и резултате рада ове канцеларије, представници Удружења су изразили жељу да се укључе у неке од активности ове мултиетничке породице. Да се, кроз пројекте Ресурсног центра, пре свега настави сарадња албанских и српских удружења и породица несталих, не би ли се извршио већи, заједнички притисак на власти и институције у Београду и Приштини, али и међународну заједницу да одговорније приступе проблему несталих. Ово се питање, а то број ексхумираних и идентификованих особа најбоље казује, код свих њих налази на маргини интересовања читаве две деценије.

Само удружене албанске и српске породице несталих са заједничким, добро осмишљеним активностима, могу извршити снажнији утицај на све њих са јединим циљем: Проналажење  свих несталих, сазнавање истине о њиховом страдању и процесуирање одговорних за све злочине почињене над цивилним становништвом. 

Сви присутни су се сложили са чињеницом да ничија права нису више угрожена него оних који деценијама трагају за члановима породица којих ни међу живима, ни међу мртвима нема, те су стога они, засигурно, најрањивија категорија становништва било да на Косову или централној Србији живе. Стога „и Приштину и Београд морамо натерати да питање несталих схвате као приоритетно, државно питање. Сведоци смо да нестали никада нису били тема десетина разговора и бриселских преговора и договора. А питање несталих и одговорних за ратне злочине на Косову и Метохији, не може се успешно решавати само у Приштини, нити само у Београду. Ово је болна, заједничка тема и само заједнички рад и деловање, могу дати резултате и одговоре које чекамо дуже од двадесет година“.

Након састанка представника албанских и српских породица несталих у Ресурсном центру за нестала лица, представници Удружења породица косметских страдалника положили су цвеће на Споменик свим несталим лицима у центру Приштине. Одржан је и радни састанак са представницима УНДП након чега ће, највероватније, уследити израда стратегије заједничког деловања и активности на бржем решавању проблема свих несталих на Косову и њихових породица. Собзиром да су се и Приштина и Београд, а нарочито међународне мисије на Косову и читава међународна заједница обрукале и огрешиле о нестале, српске и албанске породице страдалих на Косову и Метохији очекују да ће Европска Комисија у својим будућим извештајима о напретку Косова и Србије, посебну пажњу посвети расветљавању судбина свих случајева несталих особа.

 

Гордана Ђикановић