Састанак са регионалним директором Међународног комитета Црвеног крста за Европу и Централну Азију Мартином Шоупом

 

Регионални директор Међународног комитета Црвеног крста за Европу и Централну Азију Мартин Шоуп, у Београду разговарао са представницима српских породица лица несталих у региону

 

                  НЕДОПУСТИВО ДУГ ПРОЦЕС САЗНАВАЊА ИСТИНЕ О НЕСТАЛИМА

 

Од Петогодишњег плана МКЦК везано за проблем несталих и породица које још увек трагају за својим несталима, на којем се још увек ради, чланови породица Срба несталих у ратним и оружаним сукобима током деведесетих на просторима некадашње Југославије, олекују да ће убрзати процес разоткривања истине о свим тада несталим лицима

 

У организацији Регионалне Делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, недавно је одржан састанак који је за циљ имао унапређење и убрзавање процеса сазнавања истине о несталима уз већи утицај и помоћ МКЦК у том процесу.

Са представницима Српске координације и удружења породица Срба несталих у региону у последњој деценији прошлога века, разговарао је Регионални директор МКЦК за Европу и Централну Азију, Мартин Шоуп. 

По ко зна који пут, чланови породица несталих су указали на застој и недопустиву спорост у разрешавању судбина несталих. Нагласили су да, ако међународне институције и организације као што је и МКЦК не уложе већи напор и утиче на оне који крију информације, уз садашњи темпо ексхумација и идентификација требаће још читав век да се садашње бројке замене именима свих несталих пре 28 или 20 година, чије би се судбине коначно разрешиле.

Пожалили су се и на нерешени правни, административни и социјални статус породица несталих, што је последица непостојања закона о несталима, али и све чешће наилажење на неразумевање и безосећајност за њихове проблеме. Све је мање донатора вољних да подрже активности удружења несталих за која се, на жалост, врата домаћих и међународних институција и организација, као и амбасада, све ређе отварају.Њихов је утисак да се питањима несталих једино истрајно и у континуитету, баве њихове породице и удружења око којих су окупљене.

Господин Мартин Шоуп је присутне упознао са досадашњим радом МКЦК, као и визијом и будућим плановима ове значајне организације у вези са проблематиком несталих особа у региону и потребама породица несталих. У складу са тим, Мартин Шоуп је најавио финализирање Петогодишњег плана МКЦК, чија је окосница наставак подршке процесу сазнавања истине о свим несталима. Дао је и одговоре на нека од постављених питања од значаја за породице које још увек трагају за својим несталима.

 

Г. Ђикановић