СВАКА ЈЕ СРПСКА КУЋА У ЦРНО ЗАВИЈЕНА 

У Великој Хочи и на београдском гробљу „Орловача“, обележена 21.  годишњица првог масовног страдања српских цивила на Космету – 84 житеља ораховачке општине

 

                                  

                                     СВАКА ЈЕ СРПСКА КУЋА У ЦРНО ЗАВИЈЕНА 

 

Традиционално већ, удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Косметски страдалници, 18. јула обележавају тужну годишњицу масовног киднаповања, отмица и зверских убиста, као и прогонства  Срба са подручја општине Ораховац. И овог 18. јула су пошту невино пострадалима одали њихови сродници и сапатници који су у Велику Хочу организовано, одасвуд дошли. Из Краљева, Чачка, Ниша, Београда, Бачке Паланке, Косовске Митровице, Грачанице…

Они који не заборављају! 

 

У периоду од  12. маја 1998. до 12.октобра 2000. Године, банде разуларених Албанаца који су себе називали ослободилачком војском Косова, убили су осамдесетчетворо српских цивила. Током оружаног напада терористичке ОВК на  Ораховаци околна српска села, од 17. До 22 јула 1998. Године, киднаповано је стотину српских цивила. Желећи да овај, као и остале крајеве Косова и Метохије етнички очисте од Срба, до зуба наоружани албански терористи су 18. јула 1998. године протерали сав српски живаљ из села Ретимље и Оптеруша. Док су их одводили у приватне затворе и логоре, запалили су готово све њихове кући и окућнице. Ваљда су мислили да ће тако уништити све трагове о вишевековном бивствовању Срба на тим просторима.

Од тада присилно одведених жена, стараца, голобрадих момчића и деце, само су  жене, уз посредовање Међународног комитете Црвеног крста, ослобођене вољом команданата терористичке ОВК. Група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године, али се остали заточени цивили никада више својим породицама нису вратили. Вишегодишње траганје и истрања борба за сазнавањем истине о судбини тада киднапованих тридесетшесторо Срба из ораховачке општине, прекинута је  након идентификације посмртних остатака пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године. Посмртни остаци 24 идентификоване жртве, сахрањени су на београдском гробљу „Орловача“.

И ове је године, у знак сећања на дан када су насилно отети из загрљаја њихових  мајки, очева, деце, супруга и сестара, одржан је парастос у цркви Светог Прокопија на „Орловачи“. Поред чланова породица невино пострадалих ораховчана,  цвеће и венце су поред споменика ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“, положили и представници Фонда за хуманитарно право, Жена у црном и Организације младих за људска права.

 

Г. Ђикановић