МАЛИ ИЗ ВЕЛИКЕ ХОЧЕ СЕ РАДУЈУ ЛУКИ

МАЛИ ИЗ ВЕЛИКЕ ХОЧЕ СЕ РАДУЈУ ЛУКИ

 

Пут Велике Хоче, на обележавање двадесетједногодишњице масовног погрома над тамошњим српским цивилима, поред њихових чланова породица разасутих широм централне Србије, кренула  су и двојица поштовалаца српских страдалника – Станиша Јовановић и Лука Мандић из Бачке Паланке. Ни једном ни другом Косово и Метохија нису завичај али, како су нам казали, у њихова бића је дубоко уткана љубав према светој српској земљи и поштовање према напаћеном српском народу.  Који, како Лука рече „остајући да на Космету живи, чува ту земљу, православне светиње, веру, језик, културу… Да, када нас нешто у грудима стегне па пожелимо да се на пољу косовском обремо, имамо где и код кога да одемо. А они нас као најрођеније, дочекају“.

Лука Мандић често обилази српске манастире и цркве на Косову и Метохији. О томе са посебним усхићењем, као да је духовник, говори. Посебно је поносан на пријатељство које је изградио са житењима Велике Хоче. Нарочито са најмлађима, са Малима у Великој Хочи. Они се њему посебно радују јер им три-четири пута годишње, доноси поклоне и помоћ. 

О овоме Лука, скроман, тих човек, нерадо говори. Ипак, пошто смо били сведоци колико су се малишани из Велике Хоче обрадовали када су Луку видели, кратко је прокоментарисао: -„Немам ја никакву хуманитарну организацију. Моје колеге са посла (Војводина воде у Новом Саду) и пријатељи, током читаве године прикупљамо новац. Ко колико има и колико може да издвоји па, када се нешто пара прикупи, ето мене у Великој Хочи. Новац кији прикупимо је симболичан, али довољан да увек измами осмех на лица двадесетак малих хочанакојима, заправо, све треба. Од слободе и безбрижног детињства, пажње људи који им нису род, до најелементарнијег – одеће, обуће, школског прибора, лопте… и, посебно, слаткиша. 

И да знате, не говорим ја ово да бисте писали о томе што моји пријатељи и ја сљубављу радимо већ, верујући да ће се након што ово објавите, можда неко пробудити и  покренути. Да нас је више, како би што чешће уносили радост у прилично суморне животе деце у српским енклавама. Толико можемо, а макар им толико и дугујемо“, рекао нам је Лука Мандић.

 

Г. Ђ.