Обележена 21. годишњица првих масовних киднаповања на Kосову и Метохији 1998. године

НА ЊИХ СУ СВИ ЗАБОРАВИЛИ

 

Двадесетједногодишњицу првог организованог масовног  киднаповања српских цивила и монструозног злочина над њима, Удружење породица косметских страдалника је обележило протестним скупом испред просторија Удружења у Београду.

Председница Удружења Наташа Шћепановић је и овог 22. априла, незадовољна што су на пострадале српске цивиле на Косову и Метохији, како институције у Приштини и Београду, тако и организације које се кршењима људских права баве, сви затајили и заборавили. Чланови породица косметских страдалника чувају успомену на њих, и даље верујући да је правда најчешће спора, али достижна и за све оне чији је једини „грех“ био што су Срби одлучни да остану и опстану на својим вишевековним огњиштима.

У време када је Држава Србија у пуном капацитету била присутна у својој јужној покрајини, 21. И 22. априла 1998. године, албански терористи су киднаповали седморо српских цивила у селима Горњи Ратиш и Дашиновац код Дечана. Из њихових домова, присилно су одведени Вукосава Марковић (62), Даринка Ковач (67), Милица Радуновић (61), Милка Влаховић (66), Милован Влаховић (64), Милош Радуновић (61) и Слободан Радошевић (56). Остаци тела неких од њих ни до данас нису пронађени, а нико од налогодаваца или извршилаца овог, као ни свих масовних и појединачних злочина над српским цивилима на Косову и Метохији, није праведно кажњен.

И подсећање за оне који не знају, или су можда у међувремену заборавили, на само три километра од поменутих села, као и колективног центра за Србе из Хрватске у селу Бабалоћ где су такође почињени стравични злочини, налази се родно село актуелног косовског премијера Рамуша Харадинаја. Глођани су били не само регрутни центар терористичке ОВК, већ и седиште штаба оперативне зоне „Дукађини“, где су од 24. марта 1998. под командом и контролом Рамуша Харадинаја и Идриза Баљаја киднаповани, мучени, убијани и масовно протеривани тамошњи српски цивили, као и Роми, Египћани и „нелојални“ Албанци.

Иако је данас Рамуш Харадинај „угледни“ високи званичник самопроглашене косовске државе са којим светски и наши званичници разговарају и преговарају , ми, чланови породица косметских страдалника, чувајући успомену на невино пострадале, и даље ћемо подсећати да правда за Србе није задовољена. Као и на то ко су били инспиратори, налогодавци и извршиоци злочина над хиљадама недужних цивила на Косову и Метохији.

 

Г. Ђикановић

  1. април 2019, Београд

Председница Удружења Наташа Шћепановић