Саопштење -Ливадице-

Представници Удружења породица косметских страдалника су у суботу, 16. фебруара, на месту где је пре осамнаест година гранатиран аутобус из Ниша – у Ливадицама код Подујева, запалили свеће невино пострадалим српским цивилима у овом стравичном масовном злочину. Прогнани Срби са Косова и Метохије који су тегобне избегличке дане живели у Нишу, Прокупљу и Куршумлији, кренули су тога јутра на Задушнице, да обиђу оскрнављене и разрушене гробове својих најмилијих у Приштини и околним селима. У јакој експлозији насталој гранатирањем аутобуса, животе је изгубило дванаесторо несрећних путника намерника, међу којима и двогодишњи Данило Цокић. Тешко и лакше је повређено четрдесет косметских Срба.

Иако је овај стравичан злочин који се догодио у време када је 50.000 међународних војника, полицајаца и цивилне администрације „бринуло“ о безбедности свих грађана на Косову и Метохији, изазвао буру реаговања не само у домаћим, већ и међународним круговима, ни за овај као ни све друге злочине почињене над косметским Србима и неалбанцима од 1998.године до данас, нико ни пред једним судом није одговарао! Стога је данас, Удружење породица косметских страдалника, по ко зна који пут, званично од Еулекс-а и косовских институција затражило да се сви масовни и појединачни злочини почињени пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији процесуирају, и у затвор оду они који су злочине наредили и починили.

Међу најзначајнијим активностима Удружења породица косметских страдалника јесте подсећање на масовне и појединачне злочине – на жртве албанског терора над српском нејачи кроз обележавање годишњица њиховог страдања. Негујући културу сећања на косметске Србе и неалбанце који су били мете злочинаца, само зато што су били друге вере и нације, а њихови су инспиратори и налогодавци одлучили да етнички очисте Косово и Метохију, је жеља да се кроз њихово процесуирање и праведно кажњавање, таква злодела никоме и никада више не догоде.

 

Г. Ђикановић

18. фебруар 2019, Београд

Председница Удружења Наташа Шћепановић