ПЕТ ГОДИНА РАДА УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА КОСМЕТСКИХ СТРАДАЛНИКА

Удружење породица косметских страдалника (скраћени назив „Косметски Страдалници“) основано је 11.02.2014. године и наставља са радом и активностима које је до тог периода остваривало у Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ-у.

Нашим оснивањем желели смо да скренемо пажњу домаће и међународне јавности на трагедију и егзодус нашег народа, као и да сачувамо од заборава невине страдалнике и новомученике.

Чврсти смо и непоколебљиви у настојању и борби за сазнавањем истине, шта се стварно догодило са члановима наших породица, као и да дочекамо тренутак када ће они који су организовали, наредили и починили стравичне злочине,  одговарати на начин који то заслужују.

Председавали смо српском Координацијом у трајању од три и по године, и у том периоду легализован је рад исте.

Остварили многобројне сусрете и пријеме са домаћим и међународним званичницима, који су по свом мандату надлежни за решавање наших питања и проблема.

Поносни смо на чињеницу да сарађујемо са свим институцијама и организацијама и домаћим и међународним, које се баве кршењима људских права и остваривањем права наших породица, у циљу постизања статутом предвиђених циљева и задатака.

  • Организовали и одржали безброј тематских трибина, округлих столова, сесија и Конференција за новинаре, а све у циљу анимирања домаће и међународне јавности, бржег проналаска несталих лица, процесуирања ратних злочина и посебно решавања статуса жртава и породица жртава.
  • Организовали и обележавали сва масовна страдања нашег народа на местима где су злочини почињени.
  • Редовно се обраћали путем дописа домаћим и међународним званичницима и представницима институција и организација које се питањима несталих и процесуирањем ратних злочина баве, преко саопштења за медије и отворених писама, како би проблем несталих увек држали актуелним. Чињеница је да повратна реакција ни изблиза није одговарала постављеном циљу, а то је разоткривање истине о несталима и достизање правде за српске жртве.
  • Припремали и штампали билтен «Незаборав» који је обухватао сву нашу проблематику. Кроз посете члановима породица страдалих на Космету и широм Србије, и током њиховог боравка у Удружењу, редовно смо их информисали о резултатима и  исходима одржаних састанака и упућивали их на могућности и права која, с тим у вези, могу користити.
  • Успоставили добру сарадњу и комуникацију са Унијом албанских удружења несталих , а резултат те сарадње је да је одржано неколико заједничких састанака и договорене заједничке активности за будући период. И српске и албанске породице несталих, деле исто незадовољство застојем у ексхумацијама  и идентификацијама свих са интегрисане листе несталих на Косову и Метохији и уверене су да се проблем несталих лица може решавати једино договором и сарадњом Београда и Приштине, која је до сада изостајала.

Наставићемо нашу борбу легитимним средствима и бићемо истрајни у својим ставовима и захтевима, јасно испрофилисани и отворени увек за добронамерну и коректну сарадњу са свим сродним удружењима и асоцијацијама.

У Београду, 11.02.2019. године

                                                                                                        Председница Удружења,

Наташа Шћепановић