САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

  ПИШЕ ЛИ ТАЧИ САМ СЕБИ ОПТУЖНИЦУ?

 

    Тражећи путеве и начине да у дуготрајној, истрајној борби за сазнавање истине и досезање правде и за српске жртве подсети и опомене домаће и међународне званичнике, институције и јавност да за стравичне злочине над косметским Србима и неалбанцима, ни после двадесет година, нико није праведно кажњен, Удружење породица косметских страдалника се обратило Специјалним већима и Тужилаштву за злочине ОВК на Косову, са молбом да обрате пажњу и на недавне изјаве Хашима Тачија.

    Чланови продица више од 3.500 киднапованих и убијених Срба сматрају да Хашим Тачи, уз доказе и сведоке злочина које је наредио или починио чувени високи официр „ослободилачке војске Косова“, објављених дневника терористичке ОВК, Извештаја и упозорења Дика Мартија где се он помиње као један од најодговорнијих за погром над неалбанским живљем, последњим јавним иступањима, сам себи пише оптужницу за Специјални суд.

    Управо изјаве Хашима Тачија поводом одласка бивших команданата и официра оперативних зона „ослободилачке војске Косова“ у Хаг, да пред Специјалним тужилаштвом дају исказе, буду саслушани или сведоче, овог господина у скупим оделима, враћају у униформу терористичке ОВК која је хиљаде српских породица завила у црно. Изјаве Тачија, попут оне да је „њихов одлазак у Хаг доказ племенитости и праведности борбе ОВК. Заједно смо водили многе битке и освојили слободу и независност Косова“, својеврсно признање и правдање злочина и прогона преко 250.000 косметских Срба и неалбанаца са њихових вишевековних огњишта. Хваљење „државом“ насталом на крви недужних цивила и етничким чишћењем, постаје манир командне структуре косметских Албанаца који чине државни и политички врх ове самопроглашене државе, да понизе жртве и нама се у лице насмеју.

    Удружење је од Специјалног тужиоца тражило да позове Хашима Тачија и испита га на шта је то он, заправо поносан, обзиром да је директно учествовао у егзодусу косметских Срба. Да ли на киднаповања стотина српских цивила који су били заточени у више од стотину логора, где су мучени, силовани, убијани, масакрирани…из којих се нико жив ије вратио својим породицама. Или је можда поноснији на јаму Волујак, у коју су бацани стрељани косметски Срби, на кречану Клечка где су живи спаљивани како доказа о њиховим зверствима не би били, на Радоњићко или Ливочко језеру по којима су плутали делови тела убијених српских цивила…На киднаповања белаћевачких рудара чија се судбина ни данас не зна, на затрте породице у ораховачкој општини, на киднаповане па побијене старе домаћине у Мушутишту, Дојницама и свим градовима и селима где су Срби живели…На запаљену кућу Љушића у Истоку у којој су изгорели угледни угледни мештани и још педесет оних који су у само два дана у овоме месту, као и Ђаковици, Призрену, Пећи, Приштини, Урошевцу, зверски побијени…Можда што је са осталим бандитима заувек протерао 250.000 Срба и неалбанаца, уништио њихове светиње, гробља, куће и имања?

    Оно што нас, породице косметских страдалника, уз неизлечиву бол коју носимо због губитка наших најрођенијих додатно повређује, јесте да нико, ама баш нико осим нас који смо жртве безумља из 1998, 1999, 2000, и свих дана и година до данас, на овакве изјаве и признања Хашима Тачија и његових сабораца – терориста, више не реагује.

    Удружење породица косметских страдалника не може више од овога: Да чувамо успомену на невино пострадале, да молимо, упозоравамо, захтевамо…да злочинци и налогодавци буду кажњени за све зло које су починили, како би створили ту своју „државу“.

    И, без обзира на ефекте наше борбе, ми нећемо одустати!

 

Г. Ђикановић

28. јануар 2019, Београд                                                                     

Председница Удружења Наташа Шћепановић