САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ – НЕДЕЉА НАДЕ И ПОНОВНИХ РАЗОЧАРЕЊА

Након вишегодишњих најава, пред Специјалним судом за злочине ОВК на Косову, прошле су недеље исказе дали, иако су чланови породица косметских страдалника веровали да ће бити саслушани као припадници терористичке организације одговорне за отмице, најсвирепије злочине и убиства 3.500, прогон и етничко чишћење на Космету, неки од команданата и високопозиционарих припадника такозване ослободилачке Косова. Две деценије су породице пострадалих Срба и неалбанаца на Косову и Метохији, преко удружења око којих су окупљене, водиле истрајну борбу за истину и правду за српске жртве, верујући у правду и право да злочинце, како год се они звали, које год вере и нације да су, мора стићи казна, овоземаљска.

Прво наше разочаење, још једно у низу које нас обесхрабрује, поновно убија већ убијене и по ко зна који пут све заједно понижава, јесте објављивање имена Албанаца из некадашњег руководећег „војног врха“, који су добили „позивницу“ за Хаг. Иако су међу њима и терористи-војни команданти оперативних зона Лаб и Паштрик, на саслушање или давање исказа, како год, нису позвани најодговорнији. Лица са потерница за ратне злочине који никада не застаревају, а дуго су „државна и политичка елита“ самопроглашене државе настале на геноциду извршеном над косметским Србима од 1998. године до данас.

Сазнајемо и да сведочења и искази најближих сродника киднапованих и убијених  Срба које су небројено пута званично давали Унмик-овим и Еулекс-овим истражитељима, а а последњи пут и члановима тима тадашњег Главног тужиоца Специјалног суда за злочине ОВК Клинта Вилијамса у просторијама Тужилаштва за ратне злочине у Београду, нису валидна, ако ти очевици и сведоци злочина више нису живи? А од присилних отмица, силовања, злостављања, убијања и масовног егзодуса косметских Срба, прошло је двадесет година. Добро су то прорачунали ментори косметских Албанаца који су им војно и политички, али и на сваки други начин свих протеклих година помагали, а то чине и данас. За коју годину, више неће ни бити живих сведока за све злочине које су починили. И, вероватно ће, када више не буде живих сведока, најодговорнији за злочине над косметским Србима и неалбанцма-и по командној и личној одговорности бити процесуирани. И као што је то увек случај када су српске жртве у питању, ослобођени „због недостатка доказа“.

А Карла дел Понте и многи официри и војници контигената Кфор-а на Косову и Метохији, који су били очевици или имали увид у злодела албанских терориста, ваљда зато што не могу мирно да спавају јер нису учинили оно што су могли и морали, оглашаваће се са изјавама које и данас слушамо. Да је после двадест година, нереално очекивати правду за српске жртве. Свима њима, као и онима који су наредили и починили злочине над недужним српским живљем на Космету ми, чланови Удружења породица косметских страдалника поручујемо: Никада вам нећемо опростити што смо остали без наших најрођенијих и што сте нам, сви ви, свако на свој начин, животе претворили у безнађе и трауме.

 

Г. Ђикановић

21. јануар 2019, Београд                                   

Председница Удружења Наташа Шћепановић