OTВОРЕНО ПИСМО МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Удружење породица косметских страдалника обратило се министру Зорану Ђорђевићу и његовим сарадницима, са поновљеном молбом да још једном размотре Нацрт закона о борачко-инвалидској заштити, како би се овим законом, коначно, регулисао статус цивилних жртава рата. Наше вишегодишње залагање, да се права цивилних жртава рата и њихових породица изједначе са правима војних и полицијских жртава, до сада је остајало без одјека.

Да подсетимо: Због непостојања закона о несталима и цивилним жртвама рата, породице више од 3.500 несталих, киднапованих и убијених Срба и неалбанаца, већ двадесет година не успевају да реше социјалне, правне и административне проблеме, што је многе од њих довело до ивице егзестенцијалног минимума. Страхујемо да ће, ако припремљени Нацрт закона о борачко-инвалидској заштити буде усвојен без уважавања наших до сада достављених примедби, уместо да унапреди положај цивилних жртава рата, задржати одредбе постојећег законског решења, па ће цивилне жртве рата и њихове породице, и даље остати у неповољнијем положају, у односу на војне и полицијске жртве рата и чланове њихових породица.

Чланови породица косметских страдалника окупљени око овог Удружења, и не само они, апелују на оне који су задужени за израду текста закона у најави, да јасним одредбама и на  свеобухватан начин осигурају и цивилним жртвама рехабилитацију кроз материјалну, психосоцијалну, здравствену и правну помоћ. Као и да им се пружи сатисфакцијa кроз признавање њихове патње. Тако би Нацрт закона, а касније и нови Закон о борачко-инвалидској заштити, вратио достојанство и цивилним жртвама, али и подигао квалитет њихових и живота породица које су, у ратном вихору, остале без својих најрођенијих.

 

Г. Ђикановић

10. јануар 2019, Београд

Председница Удружења Наташа Шћепановић