Саопштење Удружења породица косметских страдалника о почетку рада Специјалног суда за злочине ОВK

ЈЕСМО ЛИ БЛИЖИ ИСТИНИ И ПРАВДИ ЗА ПОСТРАДАЛЕ КОСМЕТСКЕ СРБЕ?

 

Чланови породица косметских страдалника дугих двадесет година чекају истину о злочинима почињеним над њиховим најрођенијима, не губећи наду да је правда, иако у њиховим случајевима преспора, ипак достижна. Да ће они који су наредили или извршили отмице, силовања, зверска убиства и масакрирања њихове деце, синова и кћери који су углавном били цивили, родитеља – мирних и поштених старина који нису желели да напусте свој завичај, праведно бити кажњени за зверства која су починили. Али, по свему судећи, овај дан од којег су много очекивали, биће само једно у дугом низу разочарења, због нехуманих и неодговорних обећања оних којима би право и правда, али и хуманост, требало да су на првом месту.

Како је раније званично најављено, прва група бивших припадника такозване ослободилачке војске Косова данас ће, посебним авионом, одлетети за Хаг где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине ОВК, почињене пре, за време и након оружаних сукоба на Космету. Као што се из изјава оних који се данас налазе у самом државном и политичком врху у Приштини, а пре две деценије су били високопозиционирани у терористичкој ОВК могло наслутити, кренули су са опструкцијом и ремећењем рада Специјалног суда. Већ је извесно да се у летелицу за Хаг неће укрцати двојица припадника терористичке ОВК, а добили су  позив – Сулејман Сељими, који се налази у болници и Ремзи Шаља, чије је тренутно место боравка, однедавно непознато.

Списак путника није објављен, али је позиве за саслушање добило десетак бивших припадника такозване ОВК, међу којима су Рустем Мустафа, Сами Љуштаку, Сокољ Добруна, Хазиф Мехмети, Сафет Шаља и Сабајдин Цена.

Некадашњи шеф главног штаба такозване ослободилачке војске Косова Сулејман Сељими је, уместо пред истражитеље Специјалног суда за злочине ОВК, отишао је у болницу због повраћања и несвестице, те је „његов одлазак у Холандију одложен за десетак дана, колико ће трајати терапија“. Иначе, он је већ осуђен на 14 година затвора у оквиру суђења „дреничкој групи“. Али, косовски врховни суд је ову пресуду у међувремену укинуо и суђење вратио на почетак. Исти суд је, у септембру, потврдио казну од седам година робије за Сељимија у процесу названом „Дреница 2“.

Осим Сељимија, у Хагу се неће појавити ни Ремзи Шаља, који је нестао после објављивања списка позваних у Хаг. Суд у Призрену расписао је прошле недеље потерницу за Шаљом, али косовски извори тврде да се некадашњи припадник ОВК, којем се већ суди за отмицу и убиство код Суве Реке 1998. године, не налази на Косову.

Удружење породица косметских страдалника подсећа домаћу и међународну јавност, али и тужилаштва и судове чији је мандат и обавеза да се питањима ратних злочина баве да је ово, и сродна удружења са Косова и Метохије небројено пута до сада, њима, Хашком трибуналу, свим досадашњим шефовима Унмик-а и Еулекс – а… достављало горе наведена и још три стотине имена налагодаваца и извршилаца злочина над косметским Србима и неалбанцима, уз имена очевидаца и сведока.

И нико ништа предузео није. Да ли ће се сада нешто променити? Ми који „водимо борбу са ветрењачама“ то не знамо.

Знамо једино да „ничија није горела до зоре“, па ваљда неће ни њихова. И верујемо у Божју правду!

 

Г. Ђикановић

10. јануар 2019, Београд

Председница Удружења Наташа Шћепановић