Реаговање Удружења породица косметских страдалника на одлуку косовске владе да тим приштинске делегације у бриселском дијалогу предводи Фатмир Љимај

Чланови Удружења породица косметских страдалника су данас, на мирном протесту одржаном испред просторија Удружења у Београду, изразили стрепњу, бојазан, негодовање и незадовољство што ће, када се и ако се бриселски преговори наставе, приштински тим за дијалог са Београдом, предводити  потпредседник тамошње владе, Фатмир Љимај.

-Ми, чији су најрођенији током 1998, 1999. и 2000. године убијани на кућном прагу, или су присилно одвођени у логоре такозване ослободилачке војске Косова где су мучени, силовани, убијани или се њиховим органима трговало, боље од свих других знамо да читав државни и политички врх те самопроглашене државе настале на стравичним злочинима, егзодусу и етничком чишћењу Срба, чине терористи који су униформе заменили скупим оделима. Доказе и сведочења о ратним злочинима које су наредили или сами извршили, небројено смо пута достављали Српском Тужилаштву за ратне злочине, Хашком трибуналу, челницима  Кфор-а, Унмик-а, Еулекс-а… Нико се није обазирао на наше молбе и захтеве да се расветли судбина још 580 киднапованих Срба и неалбанаца, и да они који су побили више од две хиљаде углавном српских цивила, буду процесуирани и праведно кажњени. Да јесу, не би данас Хашим Тачи, Рамуш Харадинај или Фатмир Љимај били они од којих ми треба да очекујемо да ће „себи пуцати у ногу“ и заложити се да се питањем киднапованих, несталих и зверски побијених Срба, уопште почну бавити.

Сви поменути и још стотине њихових „сабораца“ и даље нам позлеђују ране, настављају да вређају жртве, смеју нам се у лице и тако што за преговараче са званичним Београдом бирају управо оне који су највише окрвавили руке.

Избор Фатмира Љимаја, једног од најокорелијих команданата терористичке ОВК који је био оптужен за злочине почињене у селу Клечка и логору Лапушник код Глоговца, за главног преговарача са српском делегацијом, који је стотине српских породица у Метохији завио у црно, као и  других чланова тог преговарачког тима, а такође су били “борци“ такозване ОВК, наше безнађе чини још дубљим.

Јер, како она стара пословица вели: „Врана врани очи не вади“. Иако нашу борбу за истину и правду за српске жртве настављамо, све мање верујемо да ће се пред Специјалним судом за злочине ОВК на Косову, икада наћи и за своја недела одговарати они који су наредили и починили најмонструозније злочине над онима чији је једини грех био што су Срби, речено је на протестном скупу Удружења породица косметских страдалника.

Г. Ђикановић

Председница Удружења

Наташа Шћепановић

17. децембар 2018, Београд