Саопштење: КО ЋЕ НАТЕРАТИ СПЕЦИЈАЛНИ СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК ДА ПОЧНЕ СА РАДОМ?

Удружење породица косметских страдалника апелује, моли, захтева, тражи од Еулекс-а и међународне заједнице… да Специјални суд за злочине ОВК коначно почне да ради поверене му послове и подигне прве оптужнице против налогодаваца и извршилаца ратних злочина над неалбанским живљем на Косову и Метохији, током 1998, 1999. и 2000. године!

Иако је нови специјализовани тужилац за злочине ОВК Џек Смит (његов претходник током пет година мандата није подигао ни једну оптужницу), још пре два месеца потписао свечану изјаву да ће „непристрасно, независно и савесно извршавати своју функцију“, готово је извесно да то неће бити ни брзо ни ефикасно. Нико га ни не пожурује, па је изјавио да ће му сигурно требати годину дана да се упозна са предметима, а онда би подизање оптужница за тешке злочине ОВК, могло да сачека и тужиоца који ће после њега доћи. Чак се са званичних места све чешће може чути како ће оптужнице уследити тек након завршетка преговора Београда и Приштине „како не би угрозиле бриселски дијалог“

Да ли ико икада помисли на невино пострадале српске цивиле на Косову и Метохији, на потпуно занемаривање правде и права када су они у питању, на нехумани однос према њиховим најрођенијима чије се основно људско право – право да сазнају истину, бесомучно крши већ две деценије?

Чланови породица косметских страдалника, по ко зна који пут, моле стратеге и представнике преговарачких тимова Београда и Приштине, и њихове међународне менторе да се питања несталих и процесуирање ратних злочина, коначно нађу у фокусу њиховог интересовања. Могу они неопходност заједничког решавања ових проблема „и даље гурати под тепих“, али морају знати да ћемо их ми увек подсећати на наше велико незадовољство што занемарују проблеме који предуго чекају да се нађу на агендама њихових разговора и преговора.

 

Г. Ђикановић

Председница Удружења Наташа Шћепановић