Служен парастос страдалим жетеоцима у селу Старо Грацко

Деветнаест година од масакра над жетеоцима у Старом Грацком

НЕКАЖЊЕНЕ УБИЦЕ ИМ СЕ У ЛИЦЕ СМЕЈУ

Не дочекавши да на осуђеничкој клупи виде одговорне за убиство и масакрирање њихових најрођенијих, и овог 23. јула, у Старом Грацком код Липљана, чланови њихових породица и њихови поштоваоци, присуствовали су парастосу служеном пострадалим жетеоцима који су, на својим њивама последњи пут скупљали летину. Овим поводом, Удружење породица косметских страдалника одржало је протестни скуп, са којег су упућени захтеви Еулекс-овој Јединици за истрагу ратних злочина и Специјалној тужитељки Дрити Хајдари са молбом да прекину срамотно некажњавање оних који су злочиначки убијали косметске Србе

И поред много пута изречених обећања представника власти у Београду да ће овде, у Старом Грацком бити подигнут споменик побијеним жетеоцима, и ове је године парастос служен у центру села, испред спомен-плоче са именима четрнаест жетелаца, коју су сами сељани поставили
Парастос је служио епископ рашкопризренски и косовскометохијски Теодосије. Након тога су, представник Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, косовског Министарства за заједнице и повратак Далибор Јевтић, локалне самоуправе у Липљану Драган Лазић, и у Грачаници Срђан Поповић, положили венце и цвеће.
Обраћајући се окупљеном верном српском народу, владика Теодосије је нагласио „да су страдали жетеоци хероји српског народа и овог страдалног села. А да ће починиоце злочина, стићи једини праведни, Господњи суд.

-Задојени мржњом „пожњели“ су животе недужних жетелаца-

Узет им је живот од руку злочиначких. Сви су они изашли на њиву да пожању труд руку својих, зрело жито, да би од њега имали хлеб за себе, своје укућане и своје најмилије. Али, зло је да су се потрудили и они који су, задојени мржњом, другачије мислили. Они који су пожњели недозрело жито, младе животе које су жетеоце покосили рафалима. Морамо да наставимо дело светих, који су знали да је овоземаљско замалена пролазно, а оно вечно што нам Господ доноси, занавека и довека”,казао је владика Теодосије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев је из Старог Грацког поручио: -“Држава Србија снажно стоји уз све преостале Србе на Косову и Метохији, а починиоци овог гнусног злочина, и свих осталих, нису успели у својој намери да са ових простора све Србе протерају. Зато ћемо се заједно, и надаље, борити за ваш одрживи опстанак и повратак свих оних прогнаних Срба који желе да се врате у свој завичај.

-Хтели су да нас уплаше, али у томе нису успели-

Деветнаест година је прошло и свака је све тежа. Деветнаест година се сећамо оних који су пали на олтар народа и отаџбине за нашу слободу, истину и правду – за мир. Четрнаест жетелаца упуцано је у најсветијем чину од постојања нашег народа. Нема нам светијег чина од рада на њиви, када прикупљамо оно што смо трудом и муком гајили. Хтели су да нас уплаше, као што и сада покушавају. Хтели су да не буде Срба у Старом Грацком, на централном Космету, ни на целој територији Косова и Метохије. Али, у томе нису успели. Циљ им је био да прођу некажњено и да правда не победи. И у томе успевају са оволиким протоком времена, у чему им помажу и они, којима је посао био да обезбеде мир, правду, безбедност…

Председник Вучић, директор Ђурић и Држава Србија, њена Влада и сви представници почињу и завршавају састанке са представницима међународне заједнице питањима о страдалима, киднапованима, о аутобусима Ниш Експреса, о деци из Гораждевца”, напомнуо је Душан Козарев.
Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић, затражио је од представника привремених власти у Приштини да поново отворе истагу о убиству цивила, вредних домаћина – четрнаест жетелаца пре деветнаест година.

-“Од руководства Косова тажимо да поново отворе истрагу, пошто доказа има и они су више пута предочени јавности. Истина и правда је сада једина утеха за породице пострадалих жетелаца. Најмање што могу да учине за њих они који нису обезбедили мир, па су одговорни за оно што се дешавало је, да се поновним отварањем истраге, стигне до правде и истине”, рекао је Далибор Јевтић.

Обраћајући се породицама и житељима Старог Грацког, Јевтић је поручио да нису сами и да неће бити сами. -“Бићемо, казао је, ту уз вас, у временима која су и даље тешка, јер вас и даље нападају, у временима у којима се тешко живи…Учинићемо колико можемо да вам живот олакшамо. А они који су за овај и бројне злочине одговорни морали би, коначно, да дођу и да нас погледају у очи и кажу ко је убио стотине српских цивила. Могли би да пошаљу представнике међународне заједнице и своје, да макар једном дођу и да сагнуте главе признају да нису испунили задатак и обавезу. А задатак им је био да сачувају мир и људске животе свих који на Космету живе”, казао је Далибор Јевтић.

Први човек Грачанице, Срђан Поповић је приметио “да нас, на жалост, деветнаест година на овоме месту окупља туга, несрећа и страдање за погинулима А пре свега поразна чињеница да убице нису пронађене. Поразна је чињеница да је случај Старо Грацко заборављен од стране надлежних институција. Зато данас, као и свих претходних деветнаест година тражимо правду, тражимо да се пронађу и казне убице. Има много доказа, много чињеница, као и премного бола и туге. Али, има и нас да посведочимо и да се сваки пут обавежемо и поновимо пред целим светом, да никада нећемо заборавити жртве са ових житних поља.
Требало би да при сваком сусрету са онима који одлучују питамо:Како је могуће да на овако малом простору, где се сви знају и сви све знају, живимо са тако страшном неправдом”, закључио је Поповић.

Чланови породица побијених жетелаца И житељи Старог Грацког, већ навикнути да са немањем елементарних права и неправдом живе, оправдано огорчени и љути на све и сваког, нису били расположени за разговор. Кажу да су толико пута већ све испричали и казали, али да никаквог помака нема. Једино у Божју правду.
А до тада, ране ће им, као и свих претходних година, позлеђивати зликовци које познају, оне који су злочине над њиховим најрођенијима починили, док слободни пролазе путем поред њихових кућа, и у лице им се смеју.

Гордана Ђикановић