Саопштење Удружења породица косметских страдалника поводом двадесет година од киднаповања белаћевачких рудара

ЗАХТЕВ ЕУЛЕКСУ: ПРОНАЂИТЕ ТЕЛА БЕЛАЋЕВАЧКИХ РУДАРА

Поводом двадесетогодишњице киднаповања белаћевачких рудара (22. јун 1998. године), Удружење породица косметских страдалника је од шефице Еулекс-а, Александре Пападопуло, затражило наставак претраге локације Жиливоде за коју постоје и сателитски снимци да крије остатке најмање двадесет остатака људских тела. Локација Жиливоде се налази у близини угљенокопа Белаћевац одакле су, усред бела дана киднапована деветорица Срба, од којих су осморица били белаћевачки радници.

Пошто су постојали докази и сведоци да су несрећни белаћевачки рудари бачени у јаму Жиливоде, Еулекс је ову локацију „истражио“ и, након што је саопштио да у њој нема људских остатака, затворио истрагу. Уз обећање да ће, ако буде нових информација и доказа, истрага бити настављена.

Пре недељу дана је продужен мандат Мисији Еулекс на Косову али ће, уместо извршних надлежности, у наредне две године његова улога бити саветодавна. Ипак, Јединица за истрагу ратних злочина и Јединица за судску медицину – форензику, рад настављају у пуном капацитету и са истим надлежностима. Стога је у допису, које је Удружење породица косметских страдалника проследило шефици Еулекс-а затражено да Еулекс настави или, боље рећи, отпочне истрагу ратних злочина, настави са претрагама дозначених гробница, са ексхумацијама и идентификацијама киднапованих и убијених Срба и уложи напор да баш сви албански злочинци не остану некажњени за злодела која су починили.

Чланови породица киднапованих белаћевачких рудара, као и још 560 Срба и неалбанаца чија се имена и даље налазе на листи несталих то справом траже од Еулекс-а, не губећи наду да ће, макар и после двадесет година, сазнати судбину својих најрођенијих, преузети њихове земне остатке и сахранити их како вера и традиција налажу. Да макар имају где свећу да им запале.

Гордана Ђикановић

21. јун 2018, Београд                                                                            

Председница Удружења Наташа Шћепановић