САОШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ – УБИЈЕНИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ, ОСТАЛИ НА МРТВОЈ СТРАЖИ НА КОШАРАМА

УБИЈЕНИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ, ОСТАЛИ НА МРТВОЈ СТРАЖИ НА КОШАРАМА

Пре деветнаест година, бројчано надмоћнији терористи такозване ослободилачке војске Косова, здушно потпомогнути НАТО авијацијом која је непрестано бомбардовала карауле на југословенско-албанској граници, извршили су напад на караулу Кошаре. Српска младост, младићи на одслужењу војног рока, од којих многи нису имали ни пуних двадесет година, часно и храбро су бранили своју државу и свој народ. У само једном дану, 9. априла 1999.године, погинуло их је више од стотину. Тела неких од од ових хероја, предата су њиховим породицама и сахрањена свукуд по Србији.

Али, много их је остало на Кошарама, где и данас држе мртву стражу. Њихови земни остаци никада нису ни тражени, ни нађени, па им се имена и после дугих деветнаест година, налазе на листи несталих на Косову и Метохији.

Удружење породица косметских страдалника подсећа Београдску и Приштинску делегацију у мешовитој Радној групи за нестале, да обећања која су годинама уназад давали породицама страдалих војника на Кошарама, да „ће терен бити деминиран и претражен, што ће омогућити ексхумације и идентификације побијених војника, до данас нису испунили.

Од Међународног комитета Црвеног крста који је поменуту Радну групу формирао, захтевамо да изврши притисак на Приштинску делегацију, а албанска страна на своје институције да се, коначно, претражи читаво подручје Кошара и пронађу кости страдалих војника, како би их њихове породице сахраниле. Да им се макар гроб зна.

Ваљда им, барем толико, сви ми дугујемо.

Гордана Ђикановић

Председница Удружења Наташа Шћепановић