Специјални суд за злочине ОВК још увек није почео са радом

МАНДАТ ИСТИЧЕ, А СУД НИЈЕ НИ ПОЧЕО СА РАДОМ

Иако је специјални тужилац за ратне злочине на Косову и Метохији Дејвид Швендимен још пре две недеље изјавио да напушта позицију у „критичној фази“ рада суда, његов наследник још није одређен. Иначе, Швендименов мандат се завршава 31. марта. Иако је Специјални суд за злочине ОВК формирао Еулекс, за првог специјалног тужиоца именован је амерички дипломата, а као разлог што се име новог тужиоца и даље не зна, према писању западних медија, наводе се неодлучност и блокада у Стејт департменту.

Ми, чланови Удружења породица косметских страдалника нити разумемо, нити можемо да се мешамо у високу политику или, боље рећи, интересе моћних који са правом, правдом или хуманошћу, мало додирних тачака имају. Макар је тако када су српске жртве, када су косметски страдаоци у питању. Јер, ни готово две деценије од стравичних масовних и појединачних злочина извршених над више од 3.5000 косметских Срба и неалбанаца, прогонства преко 250.000 неалбанског живља у само неколико јунских дана 1999.године (од којих се једва два одсто вратило у свој завичај), уништене вишевековне верске и културне баштине…нико од налогодаваца или директних извршилаца који су били припадници терористичке, такозване ослободилачке војске Косова, није праведно кажњен.

Када већ албански злочинци нису процесуирани и приведени правди пред Унмик-овим, Еулекс-овим нити локалним правосуђем, веровали смо да ће правду за српске жртве донети Специјални суд за злочине ОВК. На наше велико разочарење, то се до данас није догодило. И поред најава о подизању оптужница против оних који су се чак и у својим објављеним „мемоарима“ хвалили својим нечовештвом, рокови се из месеца у месец померају. И тако у недоглед. Ваљда док не поумиру или нетрагом нестану сви очевици и сви потенцијални сведоци који би, пре свега читав државни и политички врх самопроглашене, „државе“ настале на крви и етничком чишћењу, да је правде и Бога, одвели иза решетака. То што су некадашњи команданти ОВК крваве униформе преко ноћи заменили скупим оделима и, такође највишим позицијама у такозваној републици Косово макар нас, најближе сроднике киднапованих и убијених косметских Срба, не може натерати да заборавимо сурову стварност скраја двадесетог века.

И нека само они и њихови ментори купују време тиме што се играју специјалног суда за злочине ОВК ми, чланови породица косметских страдалника, не губимо наду – Правда за наше најрођеније јесте преспора али, верујемо, ипак достижна. Можда ћемо се у то уверити када једнога дана, господин Швендимен добије наследника који ће се водити искључиво чињеницама и доказима о злочинима почињеним над косметским Србима.

 

Гордана Ђикановић

Председница Удружења Наташа Шћепановић