Састанак министра Зорана Ђорђевића са представницима борачких и удружења породица страдалих

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА БОРАЦА И ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ ВОЈНИКА, ПОЛИЦАЈАЦА И ЦИВИЛНИХ ЖРТАВА РАТА

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и државни секретар у том министарству Негован Станковић, разговарали су са представницима удружења ратних војних инвалида и погинулих бораца и цивилних жртава ратаиз целе Србије. Састанку је присуствовала и председница Удружења косметских страдалника Наташа Шћепановић.

На састанку се разговарало о решавању и побољшању положаја војних инвалида, бораца, ветерана, цивилних жртава рата као и њиховом правном статусу у друштву и Држави. Након исцрпне дискусије, договорено је, а затим заузет и јединствен став да је за решење ових проблема неопходно доношење Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца и цивилних жртава рата.

Познато је да се активности удружења финансирају преко пројеката па, када је реч о пројектима у 2018. години, министар Ђорђевић је присутне информисао да ће ресорно министарство ускоро расписати јавни позив на који могу да конкуришу сва удружења која су регистрована као непрофитабилна. Реализација тих пројеката ће омогућити промоцију удружења и уједно побољшати квалитет живота припадника ове категорије становништва.

-„Желим да новац добијен за одређене пројекте, искористите на прави начин. Јер, права бораца, немају алтернативу“, нагласио је министарЂорђевић. И додао: Финансирање пројеката биће транспарентно. Знаће се ко је добио средства, њихова имена и карактер, као и циљ пројекта. Јер, јавност је та која најбоље конторолише и нас и оне чије су пројектне активности прихваћене и на основу чега су им одобрена средства.

    – Нови закон јасан и свеобухватан-  

На овом састанку је било доста речи о Закону чије се усвајање дуго најављује и, коначно, очекује наредних месеци.

-„Република Србија заслужује да има Закон који је по мери оних који су се борили за њу, а многи и дали оно највредније – своје животе. Морамо најпре установити шта то постоји, каква су законска решења на снази и у примени, па потом прецизирати шта је то што недостаје када су у питању бенефиције. А све у сврху да  нови закон буде праведнији, свеобухватан, да буде најбољи.

Следићемо речи нашег председника Александра Вучића, да је наша обавеза да заједно морамо да негујемо традицију, поштујемо све оне који су се борили за нашу земљу. Да сачувамо сећање и на све оне који су дали животе за наше боље сутра и нашу Државу“, истакао је министар Зоран Ђорђевић.

Представници бројних удружења захвалили су министру на прилици да лично изнесу проблеме са којима се сусрећу, али и да дају сугестије и предлоге који би могли помоћи унапређивању  услови живота бораца, војних инвалида, породица палих бораца и цивилних жртава рата. 

  – Статус цивилних жртава и права њихових породица, морају се законом регулисати-                     

Учествујући у дискусији, председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић је и као члан Управног одбора Координације српских удружења породица несталих, погинулих и убијених лица са простора бивше Југославије изнела проблеме које, без институционалних решења и помоћи Државе Србије, цивилне жртве и породице пострадалих цивила у ратовима деведесетих на просторима некадашње Југославије, сами не могу да реше.

-„Удружење које представљам, окупља породице страдалих лица од албанских терориста на Косову и Метохији од 1998. године до данас. Оснивањем удружења, желели смо да скренемо пажњу домаће и међународне јавности на трагедију и неправду која   је задесила Србе и неалбанце на тим просторима. Наша борба је истрајна, мукотрпна и дуга – траје већ двадесет година. Али наш основни циљ и обећање које смо стотинама чланова нашег удружења дали, а то је сазнавање истине о свим киднапованим и убијеним косметским Србима и досезање правде за њих нисмо, не нашом кривицом, још остварили. Упркос томе, ми нећемо и не смемо одустајати од зацртаних циљева. Јер, нећемо допустити да у заборав падну они који су својим животима платили припадност српском народу и лојалност Држави Србији“, казала је Наташа Шћепановић.

Наташа Шћепановић је истакла да, поред сталне борбе за истину и правду за српске страдалнике на Косову и Метохији, као и свуда у региону, за шта се залаже Српска координација, ово и сродна удружења инсистира и да се, коначно, законом регулише статус цивилних жртава рата и њихових породица. -„У том делу смо посебно везани за рад  Министарства за рад, а нарочито за Сектор за борачко инвалидску заштиту.

На готово свим састанцима са релевантним представницима домаћих институција, органа и организација, тражили смо доношење поменутог закона или уредбу Владе, како би се изједначиле цивилне жртве рата са војним и полицијским жртвама. То подразумева и јасно регулисање правног, административног и социјалног статуса породица косметских страдалника. И поред најава, такав закон још није донет, за разлику од земаља у окружењу, где је током деведесетих било ратних и оружаних сукоба.

Зато тражимо, и чини нам се са пуним правом очекујемо, да представници удружења жртава буду питани и учествују у јавној  расправи о новом нацрту закона. Не пристајемо да, посебно када буде конципиран закон од којег ће зависити статус цивилних жртава и квалитет живота њихових породица, и даље будемо маргинализовани. Тражимо да се, макар овде, у нашој држави цивилне жртве, као и наша елементарна људска права, више поштују“, нагласила је Наташа Шћепановић.

Гордана Ђикановић