Увођење апликације «Пријава локације» за гробнице несталих

Хоће ли увођење апликације «Пријава локације» за гробнице несталих, убрзати процес идентификација?

 

         ПРИЛОГ НАСТОЈАЊИМА ДА СЕ ЛИСТА НЕСТАЛИХ СМАЊИ

 

Представници удружења породица киднапованих и несталих током ратова деведесетих година на просторима некадашње Југославије и јавност Србије, упознати су недавно да је на сајту Комисије за нестала лица Владе Србије и Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП), постављена апликација на којој је могуће, чак и анонимно, оставити податке о месту покопавања ратних жртава. Иако је процес ексхумација и идентификација евидентно успорен, на простору бивше Југославије и даље се трага за особама које су страдале у ратном вихору деведесетих. Званични подаци за то надлежних институција и организација говоре да се чак 12.000 особа још увек воде као несталe

 

У настојањима да се процес разоткривања истине о несталима убрза, а недостатак нових, поузданих информација је «основни успоравајући фактор», на сајту Комисије за нестала лица Владе Србије и Међународне комисије за нестале особе, креирана је и постављена интернет апликација „Пријава локације”, која би требало да помогне у откривању нових скривених масовних или појединачних гробница.

-«Више од седамдесет одсто случајева несталих особа је решено, али морамо наставити потрагу због осталих жртава чији се посмртни остаци налазе од Осијека до Приштине. Свесни смо да је карактер сукоба био такав да на простору бивше Југославије има много људи који имају информације о масовним гробницама, али нису били спремни да их деле са званичницима. Због тога смо креирали апликацију која омогућава анонимну пријаву јер особа не мора да остави личне податке када пријављује сумњу на постојање гробница, а сви подаци строго су заштићени од хакерских напада», нагласио је председник Комисије Вељко Одаловић. Он је истакао  «да је апликацији могуће веома лако приступити – линк се налази на званичном сајту Комисије за нестала лица и Међународне комисије за нестале особе. Након што се обележи земља за коју постоји сумња да се на њеној територији налази масовна гробница, појављује се мапа на којој је потребно што приближније одредити локацију. Особа која уноси податке може анонимно да одговори и на питања када је настала гробница и колико има тела у њој. Све ове информације прослеђују се надлежним органима, који започињу истрагу на терену након провере поузданости информација», појаснио је Одаловић.

-«У Босни и Херцеговини је ова апликација представљена у јуну и од тада смо добили обећавајуће информације о девет могућих локација гробница. Ова апликација је веома значајна, јер сигурно постоји доза неповерења према установама која званично трагају за идентификацијом и локацијом несталих», истакао је Одаловић.

Шеф Програма за западни Балкан Међународне комисије за нестала лица Метју Холидеј је присутне информисао да је ИЦМП у више земаља у свету, постављала сличне апликације, и резултати су евидентни. -«Осим у Србији, таква апликација активна је и у Сирији, Ираку, Албанији, Колумбији и Мексику», рекао је Холидеј.

Коментаришући констатације и одговарајући на једно од питања председнице Удружења породица косметских стадалника Наташе Шћепановић да ли ће, и у којем року достављач апликације бити обавештен о њеном исходу, Метју Холидеј је одговорио: «Ако апликација није анонимна, органи и институције које се питањима несталих баве, а којима ће попуњена апликација бити прослеђена, редовно ће оног ко је апликацију попунио, обавештавати о проверама и радњама које они предузимају, у циљу откривања дозначених гробница. Врло је важно да члановима ваших удружења пренесете да ће лични подаци из апликација, бити у потпуности заштићени».

-«У Хрватској се зна за чак две стотине  локација гробница, али се годишње ексхумира свега педесет тела. Можда ће ова апликација бити нови покретач за процес ексхумација, који је тренутно стао»,тврди председник Координације српских удружења породица несталих с подручја бивше СФРЈ, Драган Пјевач. 

                            

                                                   Како апликација функционише?

Када се приступи апликацији, објаснио је Метју Холидеј,  приказаће се мапа на којој би корисник требало да кликне на локацију, у зависности од тога да ли има информацију о гробници у Србији, Хрватској, БиХ…Након што се одреди локација, особа која је користи моћи ће да остави још додатних информација, уколико их има.

-«Може се додати број несталих, датум када су нестали, како сте дошли до информације и да ли сте је поделили са још неким…Информације се могу оставити и анонимно, то јесте, онај ко их оставља, не мора да наведе своје име али, уколико жели да добије повратну информацију  о томе како истрага напредује, ипак ће морати то да уради како би се знало коме да се повратне информације проследиле» рекао је, између осталог, Метју Холидеј

 

Г. Ђикановић