Саопштење Удружења породица косметских страдалника поводом ослобађања кривице за ратне злочине Насера Орића

ЗАШТО САДА ЋУТЕ „МАЈКЕ СРЕБРЕНИЦЕ“

Вест да је Суд БиХ ослободио ратног команданта Насера Орића, којег Србија потражује за злочине против заробљеника српске националности и нападе на педесет српских села на подручју Братунца и Сребренице у којима су читаве породице затрте, у Удружењу породица косметских страдалника примљена је са неверицом и разочарењем. Јер, породице окупљене око овог Удружења, ни жртве ни злочинце никада нису делиле по националној  нити верској припадности. Како жртва, тако и налогодавац и извршилац злочина, имају своја имена и нико не сме остати некажњен за злодела која је починио, коме год народу да припада!

Овако мисле и јавно говоре сви чланови Удружења породица косметских страдалника. Без обзира на личну бол и патњу свакога од нас, такве смо ставове, годинама уназад, заступали и на свим регионалним скуповима суочавања са истином, на којима су жртве ратних и оружаних сукоба на просторима некадашње Југославије и чланови породица невино пострадалих, износили своја потресна сведочења. Немо смо слушали све њих, па и исповести чланица Удружења „Мајке Сребренице“. И често плакали заједно са њима. Јер, веровали смо, бол нам је иста.

Веровали смо и да организатори свих тих скупова – невладине организације које се декларативно залажу за заштиту и поштовањељудских права, не смеју и не могу имати  двоструке стандарде у односу на жртве, злочине и злочинце. И да, и поред неслагања са неким њиховим ставовима, уистину теже помирењу у региону. До којег, сасвим је сигурно, без суочавања са истином, бољег међусобног разумевања и процесуирања и праведног кажњавања свих злочинаца, засигурно неће доћи.

Зато се данас, када је Суд изрекао ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Шабахудину Мухићу, исто онако као што Еулекс и косовски судови ослобађају кривице – албанске злочинце у оно мало процесуираних злочина над Србима, питамо: ГДЕ СУ САДА „МАЈКЕ СРЕБРЕНИЦЕ“ – ЗАШТО НЕ ЧУЈЕМО ЊИХОВ ГЛАС? АЛИ, И ЗАШТО СЕ ОВИМ ПОВОДОМ, КАО И НИКАДА КАДА СУ СРПСКЕ ЖРТВЕ У ПИТАЊУ, НЕ ОГЛАШАВАЈУ ЧУВЕНИ БОРЦИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА? ХОЋЕ ЛИ СЕ И ДАЉЕ ИСТО ПОНАШАТИ АКО СПЕЦИЈАЛНИ СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК ПРОЦЕСУИРА, ПА ОСЛОБОДИ КРИВИЦЕ ТАЧИЈА, ХАРАДИНАЈА, БРАЋУ МАЗРЕКУ…

А што се Удружења породица косметских страдалника тиче, без обзира на сурову и туробну стварност, на неправедан, понижавајући и поражавајући однос према српским жртвама, наш став према жртвама, злочинима и процесуирању свих који су злочине наредили или починили, неће се мењати.

 

Г. Ђикановић

Београд, 9. октобар 2017.

Председница Удружења Наташа Шћепановић