ИЗВЕШТАЈ О РАДУ 01.01.2015. – 31 12.2015.

У протеклој години дана Удружење породица косметских страдалника је успешно организовало и реализовало низ активности и значајних манифестација,  које су везане за проблематику којом се ми  бавимо већ готово две деценије.

Међу њима издвојићемо оне најбитније:

 • Почетком 2015. године у оквиру наших планираних активности и сада већ по устаљеној традицији обележили смо 17. март у Грачаници испред својеврсне уметничке поставке MISSING, када се поновило етничко чишћење и страдање преосталог српског становништва на просторима Косова и Метохије и наставило са уништавањем православних светиња и културне баштине нашег народа на тим просторима. Иако опструисани и оспоравани током организовања обележавања поменутог погрома, успели смо да успешно спроведемо до краја планиране делатности., уз неке недостатке за које нисмо само ми одговорни и надлежни.

 • У организацији Удружења породица косметских страдалника, у Београду је крајем маја 2015.године, одржана трибина под називом „Ретрауматизација чланова породица страдалих на Косову и Метохији“. Циљ трибине је био да се још једном укаже на незавидан и понижавајући положај најближих сродника присилно отетих и убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији, који 17 година, препуштени себи самима, безуспешно трагају за истином и правдом за њихове најрођеније. Због свега што им се догодило и безнађа које предуго траје, већина њих се и даље налази у стању траума. Оно што додатно усложњава њихове животе и угрожава њихово већ урушено здравље је ретрауматизација која је резултат и последица исцрпљујућих разговора и, по ко зна који пут, поновног испитивања, давања изјава истим домаћим или међународним истражним тимовима, представницима органа или институција које наводно, покушавају да дођу до истине о страдалима.

 • Удружење породица косметских страдалника је 25. јуна 2015.године, организовало и одржало Трибину: „ТУЖНО ПОДСЕЋАЊЕ НА НЕВИНО СТРАДАЛЕ ИСТОЧАНЕ У ЈУНУ 1999.“ О киднаповањима, присилним нестанцима, силовањима, злостављањима, спаљивању и убиствима преко педесет житеља ове мале метохијске општине у само три јунска дана, говорили су источани Наташа Шћепановић, Маринко Ђурић, Златибор Љушић и Игор Ђурић, као и председник Комисије Владе Србије за нестала лица, Вељко Одаловић. Надахнуто и са пуно емоција, трибину је водила секретар Удружења Милена Парлић.

 • ЧЛАНОВИ ПОРОДИЦА КОСМЕТСКИХ СТРАДАЛНИКА ВИДОВДАН ОБЕЛЕЖИЛИ У ГРАЧАНИЦИ И НА ГАЗИМЕСТАНУ. Најсветији и најтужнији празник српских православаца Видовдан, и ове је године литургијама, парастосима или поменима, обележен у свим православним храмовима у централној Србији и на Косову и Метохији. На 626-ту годишњицу легендарног Косовског боја, служен је парастос свим пострадалим Србима од Косовске битке, па све до данашњих дана.

Захваљујући разумевању и финансијској помоћи добрих и хуманих људи, који нашу бол и патњу разумеју, наше Удружење, које окупља чланове породица косметских Срба страдалих од 1998.године па све до данас, организовало је бесплатно путовање за преко осамдесет чланова породица страдалих, разасутих широм централне Србије. Поласци су били из Београда и Ниша, а свраћало се у сва она места где данас живе прогнани косметски Срби, који су ноћу, по киши, 27. јуна стрпљиво чекали да се прикључе својим сапатницима, на путу за тужно одредиште.

 • Први пут, ове је године Удружење породица косметских страдалника организовало бесплатан одлазак за чланове породица пострадалих ораховчана и све оне који су на дан овог масовног злочина, желели да упале свеће и положе цвеће испред Споменика у Великој Хочи. Злочини над Србима у Ораховачкој жупи у лето 1998, као и над осталих 3500 лица тада, па све до краја 2000. године ма где да су почињени, не смеју бити заборављени. И све док злочинци не буду изведени пред лице правде, страдали Срби и њихови потомци неће имати спокоја, поручено је из Велике Хоче са помена Србима пострадалим пре, током и после оружаних и ратних сукоба на Космету.

 •  27. јула 2015. године, обележено 16 година од некажњеног убиства српских жетелаца у Старом Грацку.

ЖЕТЕОЦИ ПОКОШЕНИ, ЗЛОЧИНЦИ НА СЛОБОДИ

У селу Старо Грацко крај Липљана, обележено је шеснаест година од једног од највећих злочина почињених над Србима од доласка „мировних снага“ на Косово и Метохију. Тада су албански екстремисти побили четрнаест жетелаца на њиховим њивама. За овај злочин до данас нико није одговарао. Није чак у потпуности разјашњено, кроз некакав процес који је наводно „о овом случају“ вођен, нити утврђено како су несрећни сељани побијени, а потом и масакрирани.
Парастос жртвама служио је Владика Теодосије уз саслужење свештенства, а сенима невино страдалих поклонио се и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Испред Удружења породица косметских страдалника, свеће је запалила и цвеће положила секретар Удружења, Милена Парлић. Собзиром да споменик мучки побијеним жетеоцима још увек није подигнут, парастос је служен испред спомен-плоче у центру Старог Грацког коју је месна заједница поставила.

 • 31.08.2015. У Београду је одржана Конференција за новинаре српских и албанских породица страдалих на Космету, поводом Међународног дана несталих: ЗА РАЗОТКРИВАЊЕ СУДБИНА СВИХ НЕСТАЛИХ, НЕОПХОДНА ПОЛИТИЧКА ВОЉА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ.
  Представници удружења српских и албанских породица косметских страдалника уверени су да би списак несталих, на којем се данас налази још 1.670 имена, био далеко мањи да постоји истинска политичка воља српских и албанских званичника и институција, да овај проблем решен.

 • Под покровитељством Међународне Комисије за нестала лица (ИЦМП), а у организацији Удружења породица косметских страдалника, поводом Међународног дана несталих у Београду су, на Тргу Николе Пашића 30. августа 2015. године биле изложене силуете, као симбол за нестала лица.Овим поводом урађени су флајери са текстом на српском и енглеском језику, које су млади активисти удружења породица страдалих на Космету делили пролазницима, настојећи да што више житеља Београда сазна о великом проблему лица несталих у ратовима на просторима бивше Југославије.

 • Осим наведених активности припремљена су и одштампана три броја часописа “НЕЗАБОРАВ” уз помоћ институција и организација које верују у наш рад и квалитет истог. Часопис бележи и остаје као трајни документ који у себи садржи све наше остварене активности и сусрете са бројним домаћим и међународним чиниоцима, који имају мандат за решавање наших питања и проблема.
 • У прошлој години, потписана су два споразума о партнерској сарадњи са једном домаћом  и једном страном организацијом, у циљу побољшања рада и пружању помоћи раду нашег Удружења и његовим члановима.
 • Обогаћена је и допуњена база података (проширење постојећих образаца) у сврси добијања нових информација, које би биле од великог значаја за разоткривање судбине несталих лица и остваривању права њихових породица (економских и социјалних….), као и у вези са процесуирањем ратних злочина.
 • Поводом свих страдања нашег народа на просторима КиМ-а од 1998 до данас, као и о значајним дешавањима у вези са свакодневницом на Космету, редовно се оглашавамо Саопштењима за јавност и обраћањем медијским кућама, где износимо своје ставове и незадовољство због прикривања истине и недостатка правде за проблеме који притискају породице косметских страдалника, као и о немогућности и безусловности повратка свих расељених лица са простора КиМ-а.
 • ШЕФ СЕКРЕТАРИЈАТА УНМИК-ове САВЕТОДАВНЕ КОМИСИЈЕ РАЗГОВАРАО СА ЧЛАНОВИМА УДРУЖЕЊА

На највећи број жалби поводом кршења најелементарнијих права, које су најближи сродници страдалих косметских Срба и неалбанаца, преко свог Удружења упутили Комисији, они су добили решења да су њихове жалбе прихваћене. Наиме, Саветодавна Комисија је, разматрајући сваку појединачну жалбу, мишљења да су бројна права жртава и њихових породица прекршена. То, у наредним поступцима код Унмик-а, Еулекс-а и привремених институција у Приштини, треба да поврати достојанство жртвама, а њиховим породицама обезбеди сатисфакцију и кроз различите форме репарације

 • Државни секретар за борачко-инвалидску заштиту Драган Поповић, разговарао са представницима Удружења породица косметских страдалника.

И ПРАВА ЦИВИЛНИХ ЖРТАВА ЋЕ ЗАКОНОМ БИТИ РЕГУЛИСАНА

Поред вишегодишње истрајне борбе за истину и правду и за српске страдалнике на Косову и Метохији, Удружење породица косметских страдалника се залаже и да се, коначно, законом регулише статус цивилних жртава и њихових породица. Ово је и била главна тема током разговора државног секретара за борачко инвалидску заштиту у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драгана Поповића са представицима Удружења породица косметских страдалика. Уз председницу Удружења Наташу Шћепановић, заменика председника Маринка Ђурића и Гордане Ђикановић, допринос отвореном и конструктивном састанку са господином Драганом Поповићем, дао је и велики пријатељ овог Удружења, председник Удружења РМВИ Србије, Мирослав Лазовић.

И поред наведених активности које смо успешно реализовали у претходној години, нисмо задовољни оствареним резултатима рада. Још увек је велики број присилно отетих лица на листи тражења, не постоји одговарајућа политичка клима да се процес проналаска присилно отетих лица и остваривање права њихових породица покрене на одговоран, професионалан и одлучан начин.

Наше Удружење наставиће у складу са својим могућностима да организује обележавање масовних страдања невиних жртава, као и да  редовним обраћањем домаћим и страним релевантним факторима и јавности, стално подсећа  на стравичне злочине  који не смеју да остану нерасветљени и некажњени, или да се препусте забораву.

Захваљујемо се на помоћи онима, без којих све ове активности не би смо могли да организујемо на прави начин.

 • Комисији за нестала лица Владе Србије
 • Канцеларији за Косово и Метохију
 • Међународном Комитету Црвеног Крста, MKCK
 • Црвеном Крсту Србије, CKS
 • Међународној Комисији за нестала лица, ICMP

 

У Београду, 29.02.2016.

Извештај сачинила Председница Удружења

Наташа Шћепановић

IZVEŠTAJ O RADU 2015.