Извештај о раду Удружења од момента оснивања 11.02.2014. до 01.01.2015.

Поштовани пријатељи, сапатници наши, поштовани чланови,

Прошло је нешто више од шест месеци од како смо регистровали и легализовали рад овог нашег Удружења. Ја сам у обавези да вас обавестим о ономе што је од тог тренутка до данас урађено и које су активности реализоване.

Као што знате, због персоналних, али и концепцијских промена у Удружењу киднапованих и убијених, које је било препознатљиво по пожртвованој и истрајној борби да се питање монструозно страдалих Срба и неалбанаца стално држи актуелним, представници тог Удружења, уз подршку великог броја чланова породица косметских страдалника, све своје активности и циљеве настављају кроз рад новоформираног Удружења… Приоритети и циљеви остају исти.

Настављамо борбу која мора довести до истине и правде за све косметске страдалнике.

 

 • Средином фебруара одржана је 12. јавна седница Радне групе за нестала лица Београд – Приштина у организацији МКЦК. У раду седнице, поред осталих домаћих и међународних представника, учествовао је и наш представник.
 • Једна од наших првих успешних активности одмах након регистрације је обележавање десетогодишњице мартовског погрома, уз поруку да се 17. март 2004. године не сме заборавити, али ни поновити. Том приликом постављена је уметничка инсталација, дело ликовног уметника Стојчетовића, као спомен обележје свим пострадалим Србима на Космету. Поставка је успешно реализована уз подршку и помоћ Канцеларије за КиМ, Владе Србије.
 • Путем саопштења за јавност подсетили смо на злочин који се догодио 16. фебруара 2001. године, када је извршен терористички напад на аутобус Ниш-експрес код Подујева. Тада смо поново поставили питање “Хоће ли правда икад стићи убице?“.
 • У Приштини од 10. до 12. марта одржан је састанак српских и албанских удружења породица несталих на Косову, где је успостављена комуникација и квалитетнија сарадња двеју страна, захваљујући Међународној комисији за нестала лица.
 • Обележена је шеснаестогодишњица киднаповања белаћевачких рудара, када смо, по ко зна који пут, изразили незадовољство због спорости и незаинтересованости институција и органа у Београду и Приштини, али и међународних мисија на Космету, због тога што проблему проналаска присилно отетих и процесуирању ратних злочина нису искрено и одговорно посвећени.
 • Обележен је верски и државни празник Видовдан и положено цвеће на спомен плочу свим страдалим Србима у Ташмајданском парку.
 • Подсетили смо још једном на велики број страдалих Срба у Истоку, такође у присуству међународних снага и у том делу Метохије.
 • Путем саопштења за јавност подсетили смо на шеснаест година од затирања породице Костић из Ретимља код Ораховца, где је наглашено да очевици и сведоци умиру, а да су злочинци и даље на слободи…
 • Подсетили смо на петнаест година од стравичног убиства четрнаест жетелаца у Старом Грацком код Липљана, за које такође нико није кажњен…
 • Подсетили смо на злочин у селу Дојнице код Призрена где су страдали недужни српски цивили, где су читаве породице угашене, и све то у присуству великог броја мировних снага КФОР-а и УМНИК-а.
 • Подсетили смо јавност на злочин који је почињен над српском децом у Гораждевцу и за који још нико није кажњен.
 • Унапређена је сарадња породица косметских страдалника са представницима Еулекса.
 • Одржан је састанак највиших представника Еулекса, који се баве питањима несталих и процесуирањем ратних злочина, са члановима породица страдалих на Косову и Метохији. Разговор се одвијао на тему све мањег броја ексхумираних и идентификованих Срба и неалбанаца, и резултата рада надлежних институција и органа који нису у складу са очекивањима. Оно што је значајно и том приликом истакнуто од стране гостију је да ће формирање Специјалног суда за злочине које су починили припадници ОВК бити без утицаја политике, као и да се ради на унапређењу програма око заштите сведока…
 • Одржан је састанак у циљу унапређења сарадње и бржег решавања наших проблема између представника свих српских удружења породица жртава у региону и председника Комисије за нестала лица Владе Србије, господина Вељка Одаловића.
 • Обављен је разговор са представником Умникове Саветодавне комисије око остваривања основних људских права наших породица, која и даље немају никакву врсту сатисфакције.
 • Одржан је састанак представника Удружења породица страдалих на КиМ-у са радном групом УН за присилне нестанке, када је наглашено да се мора успоставити спона између породица несталих и влада земаља у којима је било оружаних сукоба.
 • Клинт Вилијамсон је завршио извештај о трговини људским органима на Космету. Породице страдалих с разлогом су биле забринуте и неповерљиве… Тим поводом, у неколико наврата, дате су изјаве за новинаре и саопштења за медије.
 • Представници нашег Удружења ангажовани око реализације програма који је био уприличен 30. августа, Међународног дана несталих, имали су пријем код господина Ђурића, директора канцеларије за Ким и упознали га са нашим радом и планираним активностима за будући период.
 • Формирали смо поново електронску базу података за наше жртве и њихове породице и регистровали нови сајт, на којем ћемо редовно ажурирати и постављати све информације и активности које су везане за нашу делатност и постојање.
 • Све наше идеје, остварене активности, саопштења, догађаје који су везани за проблеме косметских страдалника и њихових породица бележимо у новом часопису “Незаборав“. Циљ нам је да ефикасно и темељно на тај начин благовремено обавештавамо и упознајемо своје чланство са свим актуелностима везаним за нашу проблематику. До данас, припремили смо и издали три броја часописа “Незаборав“.

Драги пријатељи, уз вашу пуну подршку и разумевање лакше ћемо ићи напред и налазити снаге да истрајемо до краја… Хвала вам!