Закључне напомене са Округлог стола о лицима несталим у сукобу на Косову, Женева, 30. јун 2017.

Заједнички Апел националним властима и међународној заједници да пронађу наше најмилије

Ми, мајке, очеви, супруге, мужеви, браћа, сестре, ћерке и други чланови породица несталих лица који су насилно узети, од 1998 па надаље, би желели да нагласимо да је за нас нестанак наших најмилијих искључиво хуманитарно питање и ми се нећемо смирити док се судбина и последњег несталог не расветли. Ево већ 18 година свако од нас живи у агонији.

Више ос 18 година чекамо на вести о нашим несталим синовима, кћери, очева, мајки, браће и сестара. Дали смо информације различитим међународним организацијама да више ни сами не памтимо колико. Неки од нас су дали преко 30 изјава од Септембра 1999 до 2016 у вези њиховог нестанка и сваки пут нам је речено да ћемо бити обавештени о било каквом напретку али то су биле само празне речи. Многи од нас старе а неки су већ и умрли а да нису сазнали судбину њихових најмилијих.

Што се тиче конференције у Женеви која ће се одржати 29 и 30 Јуна 2017, апелујемо на власти у Приштини и Београду као и на међународну заједницу да преузму пуну одговорност и предузму конкретне мере како би пронашли наше најмилије.

 • Апелујемо на Београд и Приштину као и на међународну заједницу да именују високог представника са довољно јаким мандатоми и ауторитетом како би се наша патња окончала, да пронађемо остатке наших најмилијих и ожалимо их онако како доликује.
 •  Апелујемо на Београд и Приштину као и на међународну заједницу да нас обавештавају о њиховом раду и деле информације са нама које су нам обећали а које ми никада нисмо добили.
 • Апелујемо на Београд и Приштину као и на међународну заједницу да употребе информације које смо им ми давали током протеклих 18 година како би сазнали истину о нашим најмилијима.

Представници породица несталих лица који ће присуствовати конференцији у Женеви 29 и 30 Јуна 2017

Имена и потпис:

Бајрам Qеркинај _________________

Милорад Трифуновић ________________

Салих Мухаџхери __________________

Кумрије Караqица __________________

Негован Маврић __________________

Наташа Шћепановић _________________

 

Закључне напомене са Округлог стола о лицима несталим у сукобу на Косову

Женева, 30. јун 2017.

Након два дана консултација у Женеви, опште је прихваћено да би сви чиниоци требало да учине више како би се пронашло 1,658 несталих лица на Косову.

Високи комесар УН-а за људска права, Зеид Ра’ад Ал Хусеин, истакао је кључну улогу локалних и националних актера. Он је нагласио јаку посвећеност УН-а, нарочито Канцеларије Високог комесара за људска права (ОХЦХР), у пружању помоћи при решавању питања несталих лица на Косову. Високи комесар је такође истакао право на истину и право на правду, као кључно начело људских права, и напоменуо да недостатак информација већ генерацијама представља препреку миру и помирењу. Изостанак кривичног гоњења донеће једино цинизам и колективну кривицу. Специјални представник Генералног секретара УН-а (СПГС) на Косову и шеф УНМИК-а, Захир Танин, нагласио је да суштински приоритет УНМИК-а остаје проналажење несталих.

Одлучност породица несталих лица, која се огледа у њиховом јединству, показује да заједничко деловање није само могуће, већ и да је неизоставан услов за откривање судбине њихових најближих. Тренутно оснивање Мултиетничког ресурсног центра за нестала лица у Приштини јесте позитивно дешавање у трагању за несталим лицима.

У протекла два дана, препреке и изазови су јасно идентификовани. Конкретно: (1) недостатак нових информација, (2) питање погрешне идентификације остатака и (3) потреба да Радна група за лица које се воде као нестала у вези са догађајима на Косову (Радна група) изради оквир стратегије пре краја 2017, са јасним приоритетима за наредне две године.

Уз консултације са ОХЦХР, УНМИК ће усредсредити своје напоре на следеће приоритете:

 • Идентификовање и стављање на располагање савремене технологије која може да пружи додатне информације о судбини несталих;
 • Пружање подршке успостављању централног регистра о несталим лицима, уз све расположиве информације, на транспарентан и инклузиван начин.

Као председавајући Радне групе, МКЦК ће предузети следеће кораке:

 • Јачање напора на добијању бољег приступа архивама локалних, националних и међународних актера (као што су КФОР, МКСЈ и ОЕБС); укључујући авионске и сателитске снимке;
 • Стварање атмосфере поверења, у којој би починиоци и сведоци могли да иступе са новим информацијама;
 • Комуницирање уз већу транспарентност са породицама несталих и већи број састанака Радне групе.

У погледу веома осетљивог и тешког питања погрешне идентификације посмртних остатака, удружења породица би требало:

 • Да одлуче да ли или не да се баве овим питањем, у договору са Радном групом, пре краја ове године.

Радна група за лица која се воде као нестала у вези са догађајима на Косову размотриће следеће:

 • Да породице несталих лица, локални тужиоци и представници дипломатске заједнице буду укључени у Радну групу као посматрачи.

Остала кључна питања:

 • Стварање позитивне синергије између механизама правосуђа и документације о несталим лицима, укључујући заштиту података и сведока.

На крају, уз консултације са ОХЦХР и МКЦК, УНМИК ће радити на омогућавању одговарајућих пратећих активности у вези са претходно поменутим темама до краја 2017. године.