Хоће ли, коначно, докази бити уважени?

Некадашњи генерал терористичке, такозване ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај и њему потчињени „саборци“ су, нарочито током 1998. и 1999.године стотине српских породица на Косову и Метохији завили у црно, протерали са њихових огњишта, уништили или узурпирали њихову имовину. Докази за њихове злочине постоје а, како поручују из српског Тужилаштва за ратне злочине, од издавања међународне потернице за Рамушем Харадинајем до данас, прикупљени су и нови докази и сведочења довољни да му се, ако би му се праведно и непристрасно судило, изрекне казна за злочине које је починио и наредио. Удружење породица косметских страдалника и чланови породица киднапованих и убијених косметских Срба и неалбанаца окупљених око овог Удружења верују да суправосудни органи у Србији, сву оптужујућу документацију коју имају, доставили Француској, како би Харадинај био изручен Републици Србији, где би му се судило и пресудило!

Ипак, са резервом и неверицом смо примили вест да је бивши командант такозване ОВК за зону Дукађини Рамуш Харадинај, који је ухапшен у Француској по међународној потерници Републике Србије издатој још 2004.године, овога пута бити изручен Србији и овде заслужено робијати. Јер, одавно је познато да је Харадинај у Србији оптужен и терети се збогдесетина монструозних убистава и тешких злочина које је наредио и починио над цивилним становништвом на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године. Није непознаница да је београдско правосуђе против Харадинаја поодавно подигло 108 кривичних пријава због сумњи да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији. Због оптужби да је на његову иницијативу у метохијском селу Глођане формирана специјална јединица такозване ОВК „Црни орлови“, којој се приписује одговорност за мучење и убијање више десетина српских цивила, чија су тела нађена у Радоњићком језеру и по сеоским бунарима у општини Дечани, Рамушу Харадинају није суђено нипред косовским судовима, ни у Хашком трибуналу. Пред поменутим судовима су против њега вођени судски процеси за друге злочине, углавном над „непослушним“ Албанцима али, и поред бројних доказа и изјава сведока, Харадинај је „због недостатка доказа“ увек и свуда био ослобођен.

Чланови породица косметских страдалника, који дуже од осамнаест година траже и чекају истину и правду за српске жртве, безброј су пута до сада преварени и понижени. И уморни су од сензационалистичких вести и наметања наде да ће, макар неког од албанских злочинаца, стићи заслужена казна. Наравно да нема оних који би више него ми, желели да нас стварност сада демантује. Поготово што потернице осим за Рамуша Харадинаја, постоје и против Хашима Тачија и готово свих оних који данас чине државни и политички врх самопрокламоване косовске државе! А за злочине почињене над косметским Србима, ни масовне ни појединачне, нико није праведно кажњен!

Г. Ђикановић