Оптужнице зарад новог прогона косметских Срба

Удружење породица косметских страдалника изражава револт и сумњу у исправност одлука Специјалног суда Косова због подигнутих 57 оптужница „за извршене ратне злочине на Косову и Метохији током 1998. и 1999.године. Јер, како смо незванично сазнали, оптужнице су подигнуте против косметских Срба.

Чланови породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији окупљени око овог Удружења, никада ни жртве ни злочинце нису делили по верској или националној припадности. Увек смо се залагали за истину и правду и да свако, поименице, буде процесуиран и праведно кажњен за злочин који је наредио или починио. На Косову и Метохији је пре, током и након оружаних сукоба терористичке, такозване ослободилачке војске Косова са са регуларним снагама Државе чији је саставни део Космет, киднаповано, присилно отето и убијено више од 3.500 косметских Срба, углавном цивила. Нико од инспиратора, налогодаваца или извршилаца најмонструознијих масовних и појединачних злочина ни пред Трибуналом у Хагу, ни пред локалним судовима на Косову и Метохији, није праведно осуђен!

И док смо стрпљиво чекали безброј пута одлаган почетак рада Специјалног суда за злочине ОВК и подизање првих оптужница против албанских терориста, са закашњењем од месец дана, стиже вест да је косовски Специјални суд подигао оптужнице против десетина косметских Срба „за почињене ратне злочине“. Ми који смо на Косову и Метохији одрастали и живели, а онда преко ноћи остали без својих најрођенијих, без имовине и завичаја, знамо да тамошњи Албанци никада ништа нису радили ни случајно, ни стихијски. Зато и верујемо да правног основа за подизање поменутих оптужница нема (па зар најбољи пример за то није политички процес који се против Оливера Ивановића води), али да ће последице по српску заједницу бити огромне. Ко зна колико су дугачки тајни спискови са именима косметских Срба и ко се све на њима може наћи? Већ постојећи страх за сигурност и безбедност који се сада још о појачава, натераће косметске Србе на нову сеобу. Ретко ко од прогнаних ће, у постојећим околностима, размишљати о повратку на њихова вишевековна, прадедовска огњишта ако знају да могу бити ухапшени чим кроче на косметско тле, иако никада никоме ништа лоше нису учинили.

За све то време, албански злочинци са дебелим досијеима пуних доказа које смо достављали не само Тужилаштву за ратне злочине Србије, већ и Унмик-у, Кфор-у, Еулекс-у, Хашком трибуналу…живе слободно, чинећи државни и политички врх самоприглашене државе Косово!

Нас, који готово две деценије трагамо за истином и правдом и за српске жртве, посебно брине немоћ наше Државе да се ухвати укоштац са свим овим, осионост косовског правосуђа и, нарочито и највише, двоструки страндарди међународне заједнице када су и жртве и злочинци у питању, а све у односу на њихову верску и националну припадност.

Г. Ђикановић