Саопштење за медије

Јуче је Пећ, град у којем је до јуна 1999.године живело око двадесет хиљада Срба и Црногораца а данас тамо нема ни једног, био „мултиетничка средина“. Националну структуру садашњег тамошњег становништва, променио је долазак родбине шесторице злочиначки убијених српских младића у кафићу „Панда“, 14. децембра 1998.године. Из централне Србије и Црне Горе допутовали су њихови родитељи, браћа и сестре како, макар на годишњицу њихове смрти ту, у граду у којем су се родили и одрасли, не би били сами.

Удружење породица косметских страдалника са љутњом и негодовањем подсећа да су злочинци који су починили масакрн над овом недужном децом, као и над више од три ипо хиљаде Срба и неалбанаца, углавном цивила, ОСТАЛИ НЕКАЖЊЕНИ!

Нити желимо, нити можемо да поверујемо да су сви докази о тим масовним и појединачним злочинима уништени, да су искази и сведочења очевидаца злочина недовољно кредибилни да би се ти злочини процесуирали…Тек, за злочине почињене над косметским Србима, нико није одговарао ни по командној одговорности, ни као инспиратор или налогодавац, нити као извршилац злочина. Ни после осамнаест година, нема правде за српске жртве, нити сазнања и разоткривања шта се догодило са још 540 Срба и неалбанаца чија се имена и даље налазе на листи несталих.

Као Удружење чији су основни циљ и задатак активности у борби за сазнавање истине о несталима и процесуирање злочинаца, посебно када су цивили у питању, ми настављамо истрајну, дугогодишњу борбу верујући да ће и наше ангажовање допринети да се високи зид ћутања о размерама страдања косметских Срба, почне урушавати.

Верујемо да у томе посебно могу помоћи наше државне институције и организације које се овим питањима баве, Тужилаштво за ратне злочине и, нарочито Мисија Еулекс, са којима настављамо добру комуникацију и сарадњу.

ЈЕР, МИ НА ЗАБОРАВ НЕМАМО ПРАВО!

Гордана Ђикановић