Реаговање удружења породица косметских страдалника на именовање председнице суда за злочине ОВК

Вест да је Екатерина Трендафилова именована за председницу Специјалног суда за злочине ОВК на Косову и Метохији, подгрејала је наду чланова породица косметских страдалника да ће, након година узалудног чекања и безнађа можда, ипак, дочекати да сазнају где су њихови најрођенији који се и даље воде као нестали и доживе да албански злочинци буду праведно кажњени за злодела која су наредили или починили над недужним српским живљем.

Посебно охрабрује изјава госпође Трендафилове …“да ће Специјални суд применити најбољу правосудну праксу, да ће правично и непристрасно доносити правду онима који су позвани на одговорност, а и самим жртвама“…

Чињеница да је доктор права, Екатерина Трендафилова од 2006. до 2015. године била судија Међународног кривичног суда у Хагу, као и њена цитирана изјава, члановима Удружења породица косметских страдалника указује да ће, коначно, све оне који су злочине наредили или починили, без обзира на њихову националну или верску припадност, стићи заслужена казна.

Много је година прошло од првих организованих киднаповања и убистава српских цивила на Космету, па већина родитеља није дочекала да сазна истину и дочекају правду за своје најмилије.

Ваљда ће се, са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК и подизањем првих оптужница, процес разоткривања истине о несталима и процесуирање ратних злочинаца, коначно одблокирати.

Гордана Ђикановић