Реаговање Удружења породица косметских страдалника да је Хашим Тачи положио цвеће на споменике дечацима убијеним у Гораждевцу и жетеоцима у Старом Грацком

Цивилизацијски чин можда, али…

Реаговање Удружења породица косметских страдалника да је Хашим Тачи положио цвеће на споменике дечацима убијеним у Гораждевцу и жетеоцима у Старом Грацком

Цивилизацијски чин можда, али…

Ако је већ, и поред противљења породица мучки побијене деце у Гораждевцу и чланова породица четрнаест масакрираних жетелаца у Старом Грацком, Хашим Тачи ипак положио цвеће пред споменобележјима њима посвећеним, онда је макер морао обећати да ће се коначно, и лично заложити да се,што пре, њихови џелати нађу иза решетака

Вести да је Хашим Тачи положио у Гораждевцу венац на споменик двојици дечака који су пре тринаест година убијени рафалом из аутоматског оружја док су се са својим вршњацима купали на реци у своме селу, а непосредно пре тога то исто учинио и испред спомен плоче са именима четрнаест домаћина-сељана Старог Грацког који су побијени скупљајући летину на својим њивама, обишле су свет.

Овај гест Хашима Тачија, некада високопозиционираног команданта такозване ослободилаћке војске Косова, који је потом униформу заменио скупоценим оделима и тренутно је актуелни председник самопроглашене државе Косово, део међународне јавности је видео, доживео и протумачио као цивилизацијски чин вредан поштовања. Посебно када су на Тачијевом Фејсбук налогу могли, уз објављене фотографије на којима он стоји испред споменика побијеним Србима прочитати и његову поруку да је „право на живот основно право за све и никада више нико неће моћи да убије игру и радост будуће деце на Косову“…

А шта је са стотинама убијене деце, њихових мајки, очева, дедова…који су пре, за време и након оружаних сукоба на косову и Метохији киднаповани, убијени, злостављани…само зато што нису били припадници већинског, албанског народа? Шта је са онима који су све те злочине, које нико не спори јер званични подаци, сведоци и њихови гробови о томе сведоче, наредили и починили а да нико, ни по личној ни по командној одговорности није праведно кажњен?

Нас, чланове породица косметских страдалника, који годинама трагамо за истином и правдом и за српске жртве, Хашим Тачи ни сада није успео да превари и увери у његову искреност и добронамерност када се, недавно “поклонио” пред невиним српским жртвама. Неуки за високу политику, не знамо само да ли то “државник” Хашим Тачи покушава да опере и испегла своју прошлост скраја деведесетих година прошлога века или, можда, више не може мирно да спава?

Хашиму Тачију ћемо почети да верујемо када испред споменика невино страдалих Срба и неалбанаца или на конференцији за новинаре, свеједно, јавно обећа да ће учинити све да се и злочини над Србима и неалбанцима почну процесуирати. Да ће инспираторима, налогодавцима и извршиоцима како масовних тако и појединачних злочина бити суђено непристрасно, професионално и праведно. И то, без обзира на то да ли су “обични”грађани, или се налазе на високим положајима, у државном и политичком врху који, углавном, управо чине они до којих путеви о злочинима терористичке, такозване ОВК, воде.

Када то чујемо, и уверимо се у одлучност да се изговорено одмах у дело спроводи, повероваћемо у искреност и добронамерност Хашима Тачија, али и осталих представника власти у Приштини, некадашњих команданата и припадника ОВК. Ако се усуде да поново стану пред неки од споменика невино пострадалим Србима и неалбанцима а да, притом, опструишу, не допуштају или ништа не чине да се злочинци похапсе и праведно казне.

У оправданост наших недоумица и сумњи врло нас је брзо, на жалост, уверила стварност. Сакривени мраком, само месец дана након обележавања годишњице масакра над жетеоцима у Старом Грацком, вандали су поломили и оскрнавили спомен плочу са њиховим именима. Да би, ваљда, њихова порука била сасвим јасна, поред разбијене плоче са именима четрнаест убијених српских цивила, на албанском су језику исписали: ОСВЕТА.

Г. Ђикановић