Удружење породица косметских страдалника традиоционално већ, обележава годишњицу киднаповања Белаћевачких рудара, првог организованог масовног киднаповања косметских Срба

Тим поводом ће у среду, 22. јуна 2016. године са почетком у 10 часова и 30 минута у ПРЕСС ЦЕНТРУ у Београду, улица Кнез Михајлова бр. 6, 3 спрат одржати Трибину: „ДАН СЕЋАЊА НА КИДНАПОВАЊЕ БЕЛАЋЕВАЧКИХ РУДАРА“.

Ово ће бити прилика да покушамо да од заборава отргнемо не само 22. јуна 1998 године киднаповане Белаћевачке рударе о чијој се судбини ни данас ништа не зна, већ и сачувамо сећање на свих двадесетседморо киднапованих и педесеторо убијених радника електропривредних предузећа на Косову и Метохији.

На Трибини ће, очекује се, говорити Председник Владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић, Технички директор Јавног предузећа Површински копови Косово – Обилић Жарко Симић, председник Синдиката ЈП ПК Косово – Обилић Тома Милићевић, Филип Гојковић син киднапованог Душана Гојковића и Љиљана Вукмировић, супруга киднапованог Драгана Вукмировића.

Трибини ће присуствовати чланови породица пострадалих радника ЕПС-ових предузећа током 1998. и 1999. године на Косову и Метохији, породице косметских страдалника, представници државних институција и органа, као и невладиног сектора – они који се питањима кршења људских права баве.