Реаговање Удружења породица косметских страдалника на пресуду Томиславу Мерчепу

КОЛИКО ВРЕДИ ЈЕДАН ЗЛОЧИНАЧКИ УБИЈЕН СРБИН?

Ратни доминистар унутрашњих послова Томислав Мерчеп проглашен је кривим за ратни злочин над српским цивилима у Пакрачкој Пољани 1991. године. За убиства четрдесетшесторо српских цивила, осуђен је на пет ипо година затвора. Није било тешко израчунати, иако је веома тешко схватити и још теже прихватити, да је за сваког убијеног Србина, Мерчеп добио затворску казну од 43 дана! Толико, очигледно је, вреди живот једног Србина који је својом главом платио једини“свој грех“ – то што је био Србин у Хрватској.

Породице косметских страдалника саосећају са најближим сродницима у овом злочину побијених Срба, јер деле исту патњу и бол. И исто понижење и осећај беспомоћности због понижења и неправде која се њима са изрицањем оваквих пресуда чини. Судије које су, ако је судити по оваквим пресудама, благонаклоне према налогодавцима и починиоцима злочина, морају знати да невине жртве поново убијају, а још незарасле ране њихових најрођенијих, изнова позлеђују.

Но, вратимо се чињеници колико мало вреди живот једног убијеног српског цивила. Ми са Косова и Метохије смо у протеклих седамнаест година схватили да живот убијеног косметског Србина вреди још и мање него оног убијеног у Хрватској. Јер, у оно мало процесуираних злочина над косметским Србима и неалбанцима, у Хашком трибуналу, пред судовима у централној Србији и на Косову и Метохији, албанским злочинцима су изрицане ослобађајуће или симболично ниске казне. Тек је овде статистика поражајавућа!

Али, без обзира на безочност оних који би по правди и праву требало да суде ми, чланови породица присилно несталих и злочиначки убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији окупљени око Удружења породица косметских страдалника настављамо дугогодишњу, истрајну борбу за истину и правду и за српске жртве.