Саопштење за медије

Поштовани,

Поводом Међународног дана људских права, Удружење породица косметских страдалника се обраћа домаћој и међународној јавности са јасном и недвосмисленом поруком: „СТРАДАЛИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ, БИЛИ СУ И ОСТАЛИ ЖРТВЕ КРШЕЊА СВИХ ЉУДСКИХ ПРАВА“.

Нашим најрођенијима је одузето право на живот, а нама право на истину и правду. Етничко чишћење на Косову и Метохији које организовано и систематски траје од 1998. године до данас, има за последицу више од три ипо хиљаде киднапованих и убијених Срба и неалбанаца и преко 250.000 прогнаних Срба, од којих се једва два одсто вратило у своје домове.

Међународна заједница и привремене институције на Космету, за протеклих шеснаест година нису учинили ништа да се починиоци злочина над косметским Србима пронађу и адекватно казне, да се разоткрије истина о киднапованима, да се од стране Албанаца узурпирана имовина врати власницима и обезбеди надокнада за бесправно коришћење исте, да се омогући одрживи повратак и безбедан опстанак Срба на њиховим вишевековним прадедовским огњиштима…

Ни Држава Србија се није довољно потрудила да врати достојанство пострадалим српским цивилима и члановима њихових породица како се они, у свих претходних шеснаест година, не би справом осећали као грађани другог реда.

Од свих држава у региону, једино Србија није донела закон о несталима, као ни закон о цивилним жртвама рата, па не постоји основ да цивилне жртве и њихове породице остваре ни једно од права која припадају војним или полицијским жртвама и њиховим породицама. Уз све ово, због неких измишљених, имагинарних датума, губе и све процесе пред судовима на Косову и Метохији, али и у Србији. У Србији чак, за изгубљени процес пред овдашњим судовима по тужбама чланова породица косметских страдалника за претрпљену бол и патњу (за злочине који су се догодили после повлачења српске војске и полиције са Космета, десетине њих је већ добило извршна решења за надокнаду судских трошкова који са каматом износе око 100.000 динара.

И, понављамо: НЕ ПОСТОЈИ ЉУДСКО ПРАВО КОЈЕ НИЈЕ ПРЕКРШЕНО И КОЈЕ СЕ И ДАЉЕ КРШИ, КАДА СУ СТРАДАЛИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ У ПИТАЊУ !

Добро је што макар данас, на Међународни дан људских права, можемо на то да подсетимо.