Саопштење за медије

Чланове убијених и киднапованих Срба на Косову и Метохији окупљене око Удружења породица косметских страдалника, узнемирила је и обесхрабрила вест да је на Гораждевац, највећу српску енклаву, ноћас извршен оружани напад.

Гораждевац се налази у потпуном албанском окружењу али је из овог метохијског села, и поред стравичних злочина које су албански терористи починили над тамошњим живљем, а нарочито децом, тек незнатно мали број Срба безбеднији живот и сигурност потражио у централној Србији. Можда баш у тој чињеници и треба тражити разлог вишечасовне рафалне паљбе и шенлучења «непознатих лица», чији је биланс, пре свега, појачани страх, несигурност и неизвесност од тога шта наредне ноћи доносе.

У оружаном нападу на Гораждевац, на срећу, нико није повређен. Пуцано је на кућу петочлане породице Саше Петровића, запаљен је аутомобил Србољуба Колашинца и спаљен киоск породице Вуксановић. Запаљен је и оскрнављен и споменик жртвама НАТО бомбардовања, који се налази у центру села.

Иако је Косовска полиција извршила увиђај, чланови породица косметских страдалника стрепе да ће и извршиоци овог оружаног напада на Гораждевац, као и они који су киднаповали и убијали косметске Србе и трговали њиховим органима, палили и уништавали православне светиње и гробља, гранатирали и рушили српске куће и имања, остати некажњени за злочине које су починили.

Удружење породица косметских страдалника апелује на представнике међународних мисија и привремене институције на Косову и Метохији да заштите преостали српски живаљ на Косову и Метохији и, макар једанпут за протеклих шеснаест година, ухапсе и праведно казне злочинце.

Ако се то ни овога пута не догоди, онда сви они шаљу заједничку поруку косметским Србима, да су непожељни на њиховим прадедовским огњиштима.

Председница Удружења Наташа Шћепановић