Државни секретар за борачко-инвалидску заштиту Драган Поповић, разговарао са представницима Удружења породица косметских страдалника

И ПРАВА ЦИВИЛНИХ ЖРТАВА ЋЕ ЗАКОНОМ БИТИ РЕГУЛИСАНА

Поред вишегодишње истрајне борбе за истину и правду и за српске страдалнике на Косову и Метохији, Удружење породица косметских страдалника се залаже и да се, коначно, законом регулише статус цивилних жртава и њихових породица. Ово је и била главна тема током разговора државног секретара за борачкоинвалидску заштиту у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драгана Поповића са представицима Удружења породица косметских страдалика. Уз председицу Удружења Наташу Шћепаовић, заменика председника Маринка Ђурића и Гордане Ђикановић, допринос отвореном и конструктивном састанку са господином Драганом Поповићем, дао је и велики пријатељ овог Удружења, председник Удружења РМВИ Србије, Мирослав Лазовић.

Након што је претходних година, а нарочито последњих месеци на конференцијама за новинаре, округлим столовима и писаним обраћањем Министарству рада руководство и чланство Удружења износило оправдано незадовољство породица страдалих на Космету, јер статус цивилних жртава и њихов, ни једним законом у Србији није регулисан, дате су и примедбе Удружења на Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је донедавно био на јавној расправи.

Председница Удружења косметских страдалника Наташа Шћепановић и њени сарадници, пренели су државном секретару Драгану Поповићу незадовољство али и очекивања чланова породица српских цивила страдалих пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији, да ће законом, који би ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури, коначно бити регулисан и њихов статус. Јер, поодавно већ, у свим државама у региону, где је током деведесетих било ратних и оружаних сукоба, па чак и у АП Косово и Метохија.

Државни секретар за борачко-инвалидску заштиту Драган Поповић је са дужном пажњом саслушао своје саговорнике и показао велико интересовање и искрену вољу да се, у складу са законским могућностима и правном регулативом, неки од нагомиланих, бројних проблема породица косметских страдалника и удружења око којих су окупљене, почну решавати.

Оно што је, без сумње добра вест за породице несталих коју су, оне са Косова и Метохије дуже од шеснаест година чекале, јесте да ће, када буде усвојен Закон
о правима бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, први пут омогућити и члановима породица несталих, да по овом Закону остваре своја права.