Силуете као подсећање на нерешавање питања несталих

Под покровитељством Међународне Комисије за нестала лица (ИЦМП), а у организацији Удружења породица косметских страдалника, поводом Међународног дана несталих у Београду су, на Тргу Николе Пашића 30. августа 2015. године биле изложене силуете, као симбол за нестала лица.

Овим поводом урађени су флајери са текстом на српском и енглеском језику, које су млади активисти удружења породица страдалих на Космету делили пролазницима, настојећи да што више житеља Београда сазна о великом проблему лица несталих у ратовима на просторима бивше Југославије.

ВРЕМЕНА ЗА ЧЕКАЊЕ ВИШЕ НЕМА

У ратним и оружаним сукобима на просторима некадашње Југославије током деведесетих година прошлога века, убијено је на десетине хиљада недужних цивила, а Међународном Црвеном крсту је пријављен нестанак 34.948 особа.

Према званичним подацима МКЦК од јула 2015. године, још увек није позната судбина 9.348 лица.

Породице још 1.409 несталих на Косову и Метохији и даље не знају шта се са њиховим најрођенијима догодило. Овом броју треба додати и списак од још 261 лица за која се зна да су мртва, али чији посмртни остаци још увек нису пронађени и нису предати њиховим породицама.

Седам је силуета пред Вама, симболично представља по једно од слова из речи НЕСТАЛИ.

Власти и институције у бившим југословенским републикама ништа, или готово ништа нису учиниле да се разоткрије судбина свих несталих, да се врати достојанство њима и њиховим породицама. И зато их данас, на Међународни Дан несталих подсећамо да су све наше време потрошили, да су нас понизили и исцрпли наше стрпљење, и поручујемо им да ВРЕМЕНА ЗА ЧЕКАЊЕ ВИШЕ НЕМА!