Конференција за новинаре српских и албанских породица страдалих на Космету, поводом Међународног дана несталих

ЗА РАЗОТКРИВАЊЕ СУДБИНА СВИХ НЕСТАЛИХ, НЕОПХОДНА ПОЛИТИЧКА ВОЉА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Представници удружења српских и албанских породица косметских страдалника уверени су да би списак несталих, на којем се данас налази још 1.670 имена, био далеко мањи да постоји истинска политичка воља српских и албанских званичника и институција, да овај проблем реше

На конференцијама за новинаре одржаним истовремено у Београду и Приштини, представници српских и албанских породица су, поводом Међународног дана несталих, подсетили и упозорили домаћу и међународну јавност да се број идентификација и ексхумација из године у годину драстично смањује, да је готово у потпуном застоју. Због тога су затражили хитну проверу погрешних идентификација, односно проверу свих који су током 1999. године сахрањени након идентификација обављених класичном методом, без извршених ДНК анализа.
-„Број ексхумација и идентификација се не смањује, а на списку несталих било би много мање имена када би званичници у Београду и Приштини почели овај проблем заједнички да решавају“, рекла је председница Удружења породица косметских страдалника, које је И било организатор ове конференције, Наташа Шћепановић из Истока.
Шћепановић је подсетила и да је, по званичним подацима Међународног комитета Црвеног крста и даље непозната судбина 1.670 несталих особа на Косову И Метохији.
Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је нагласио да је Србија апсолутно одговорила на све захтеве који су пред њу постављени, као и да су рађене провере и реексхумације на свим дозначеним потенцијалним локацијама али да, када су српске и неалбанске жртве у питању нема реципроцитета. Недостају информације друге стране, као и од представника међународних мисија.
-„Требају нам озбиљније информације од представника међународних мисија УНМИК-а, ОЕБС-а, Кфор-а, Еулекс-а, а најмање информација смо добили од њих“, рекао је Одаловић и изразио незадовољство што је прошло годину дана, а да се београдска и приштинска Радна група за нестала лица, формирана од МКЦК, није састала. Комисија је, како је Одаловић истакао, доставила Приштини више од 2.000 докумената који би помогли у решавању судбина несталих, али да од друге стране није добијен ни један документ!
„Немамо ништа против да се ова тема нађе у Бриселу или Њујорку, али овај проблем мора да се решава заједнички, у Београду и Приштини. Ми се према свим захтевима понашамо одговорно, а тако ћемо се и убудуће понашати. Такав однос и посвећеност овом заједничком проблему, коначно и од Приштине“, рекао је Одаловић.
Руководилац Програма за западни Балкан Међународне Комисије за нестале Метју Холидеј је рекао да је до сада идентификовано 70 одсто од око 40.000 несталих са подручја бивше Југославије, те да је то веома добар резултат. Али, разумљиво је и да је то недовољно за породице које и даље чекају да чују шта се десило са њиховим несталим члановима.
Поред говорења потресних личних прича, једнако незадовољство спорошћу у сазнавању истине о свим несталима на Косову и Метохији, изразили су Љуш Краснићи из Меје код Ђаковице, Хисни Бериша из Суве Реке, Олгица Божанић из Ораховца И Наташа Шћепановић из Истока.
Конференције за новинаре представника српских и албанских породица несталих, одржане под покровитељством Међународне комисије за нестале у Београду и Приштини су почеле симболично у 12.17, јер породице косметских страдалника већ 17 година стрпљиво, али безуспешно, чекају истину о њиховим најрођенијима.

На конференцији за новинаре у Приштини, говорили су чланови породица несталих Милорад Трифуновић, Негован Маврић, Бајрам Ћеркини и Хаки Касуми, као и председник Комисије за нестале Пренк Ђетај и представник ИЦМП Луиђ Ндоу. Заједничко писмо су прочитали Милорад Трифуновић и Хаки Касуми

ЗАЈЕДНИЧКО ПИСМО СРПСКИХ И АЛБАНСКИХ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ ЛИЦА, ПРЕДСТАВНИЦИМА АКТУЕЛНИХ ВЛАСТИ У БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ

Поштовани,

Од завршетка оружаних и ратних сукоба на Косову и Метохији, прошло је седамнаест година. У њима је страдало хиљаде цивила, а по званичним подацима Међународног комитета Црвеног крста, судбина 1670 несталих лица, још увек није позната. Број ексхумација и идентификација се из године у годину смањује, а ми смо уверени да би на списку несталих било много мање имена, када би постојала истинска политичка воља званичника у Београду и Приштини, да овај велики проблем почну заједнички решавати.

Иако је питање несталих морало добити приоритет у разговорима и преговорима у Бриселу преговарачи се, што је недопустиво, према овом проблему односе игнорантски, не обазирући се на наше молбе и захтеве. Дугих седамнаест година, потпуно смо сами у свом безнађу, стрепњама, болу, траумама…

Представници српских и албанских породица несталих са Косова и Метохије, поводом Међународног дана несталих, незадовољни и разочарани недовољном бригом свих надлежних и одговорних институција и појединаца, који се питањима несталих лица баве, заједно су сагласни и поручују да: ВРЕМЕНА ЗА ЧЕКАЊЕ ВИШЕ НЕМА!

ДОСТА ЈЕ БИЛО НАШЕГ ЧЕКАЊА И СТРПЉЕЊА, И ЗАТО ДАНАС, СА ОВОГА МЕСТА ЗАХТЕВАМО И ТРАЖИМО:

ХИТНУ ПРОВЕРУ ПОГРЕШНИХ ИДЕНТИФИКАЦИЈА, ТО ЗНАЧИ ПРОВЕРУ СВИХ ОНИХ ЛИЦА КОЈА СУ САХРАЊЕНА КЛАСИЧНОМ МЕТОДОМ БЕЗ ДНК АНАЛИЗЕ.

ТРАЖИМО: ПРОВЕРУ СВИХ ЛОКАЦИЈА ЗА КОЈЕ СЕ СУМЊА ДА ПОСТОЈЕ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НЕСТАЛИХ ЛИЦА.

ТРАЖИМО: ПОКРЕТАЊЕ НЕПРИСТРАСНИХ ИСТРАГА СВИХ ОТМИЦА И УБИСТАВА, ТО ЗНАЧИ: ПРОНАЛАЖЕЊЕ ОДГОВОРНИХ ЛИЦА: ОРГАНИЗАТОРА, НАЛОГОДАВАЦА И ИЗВРШИОЦА, ПРОЦЕСУИРАЊЕ ПРЕД НАДЛЕЖНИМ СУДОВИМА И АДЕКВАТНО КАЖЊАВАЊЕ.

ПОНАВЉАМО НАШ ЗАХТЕВ, ДА СЕ У БРИСЕЛУ ПОКРЕНЕ ДИЈАЛОГ О ПРИСИЛНО ОТЕТИМ ЛИЦИМА.

И НА КРАЈУ ТРАЖИМО: ВРАЋАЊЕ ДОСТОЈАНСТВА НЕВИНИМ ЖРТВАМА И ЊИХОВИМ ПОРОДИЦАМА!!!

31. август 12015, Београд

Писмо незадовољства српских и албанских породица несталих, прочитано је на конференцијама за новинаре у Београду и Приштини.

Текст писма на албанском језику у Београду је прочитао Љуш Краснићи, а на српском, Наташа Шћепановић.